Епъл плаща $625 млн. за нарушени патенти

Епъл плаща $625 млн. за нарушени патенти | StandartNews.com

Федералният съд в Тексас нареди на "Епъл" за плати общо 625 млн. долара на компания "ВърнетЕкс" заради нарушени патенти, съобщи сп. "Форчън". Според съда гигантът от Купертино е нарушил патенти чрез услугата за видеоразговори "ФейсТайм" и патенти за допълнително подсигуряване на VPN. "ВърнетЕкс" не произвежда и не разработва нищо. Тя изкупува патенти и след това продава лицензи за тяхното използване или съди други компании, за които смята, че нарушават патентите й. Подобни компании са наречени от бизнеса "патентни тролове".

"Епъл" ще трябва да плати 335 млн. долара за VPN патентите и още 290 млн. долара за патентите, които са нарушени от "ФейсТайм". Това е второто дело между двете компании. Първото беше през 2012 г., като тогава "Епъл" беше осъдена да плати 368,2 млн. долара само за VPN патентите, но компанията обжалва. Апелативният съд обаче реши, че делото трябва да започне наново. В хода на новия процес журито реши, че "Епъл" нарушава и патенти чрез "ФейсТайм".

Компанията от Купертино обяви, че е разочарована от решението на съда и ще го обжалва. "И четирите патента на "ВърнетЕкс" са обявени за невалидни от патентното бюро. Дела като това просто затвърждават сериозната необходимост от реформа в патентното право", се казва в коментара на "Епъл".

Резултатът от делото отново провокира дискусии не само за патентна реформа, но и за негласната подкрепа на патетните тролове от съдебни журита. "Форчън" посочва, че в Източен Тексас се е заформила малка индустрия, в която патентни холдинги, които често имат само пощенска кутия в района, намират журита, които им симпатизират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай