Енергиен експерт със спешен призив към "Булгаргаз"

Вървим към тежка рецесия, предупреди Васко Начев

Енергиен експерт със спешен призив към "Булгаргаз" | StandartNews.com

Вървим към тежка рецесия, независимо от това, че все още имаме количества газ, който идва от Русия. Ситуацията ще бъде изключително критична. Това заяви енергийният експерт Васко Начев. 

По думите му няма недостиг на газ в Европа, но количествата, които "Газпром" подава, са такива, че да не може да има излишък, който да отива в газохранилищата. Това е индикация, че те се подготвят за нещо по-различно през зимния период.

"62 млрд. кубически метра газ не достигат", констатира Начев, според който няма откъде да вземем такива количества, заради което със сигурност ще се стигне до употребата на мазут. Подобно решение обаче силно ще разбалансира пазара на петрол. 

Според прогноза на Международният валутен фонд втечнения газ може да поскъпне с между 370 и 1000%. 

"Тази цифра е спекулативна. Няма на каква база да бъдат пресметнати тези проценти", категоричен бе енергийният експерт, като допълни, че според неговите прогнози цената ще бъде между 250-300 лева за мегаватчас. 

Във връзка с исканията на представителите на бизнеса за разговори с "Газпром" Начев поясни, че от бранша първо трябва да си отговорят каква щеше да бъде цената на мегаватчас, ако договорът не беше прекратен. 

"При разчет 182 евро на TTF - за България това означаваше  278 лева на мегаватчас. Сега цената на TTF малко падна, така че можем да си представим 260-265 лева на мегаватчас", пресметна той за Bulgaria ON AIR. Начев е на мнение, че "всички си искат руския газ, но никой не казва колко би струвал".

По отношение на възможността потенциален служебен кабинет на президента Румен Радев да върне "на масата за преговори" договора с "Газпром" той каза, че "политическото говорене се различава от последващи действия".

"Независимо кой е премиер или министър на енергетиката, не би предизвикал такова нещо. Граничи с безумие да се правят подобни изявления", настоя Начев и цитира данни, сочещи, че газохранилището ни в Чирен е пълно едва на 41%.

Енергийният експерт смята, че всеки свободен газ, който е на пазара, трябва да бъде изкупен от "Булгаргаз".

"Ако всеки ден до края на октомври не нагнетяваме по 3 млн. кубически метра дневно, ще имаме много сериозни проблеми след това", обобщи той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай