Електромобилите с удар по кризата в Европа

Падат продажбите на обикновените коли

Електромобилите с удар по кризата в Европа | StandartNews.com

Проучване на екоогранизацията Transport & Environment показва, че всяка десета кола продадена в Европа тази година ще бъде електрическа или хибридна с възможност за зареждане от мрежата.

Очаквано или не, пазарният дял на елколите ще се увеличи тройно.

На този фон и предвид пандемията от COVID-19, пазарът на редовите автомобили се очаква да спадне с 25% през тази година по данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

Причината за този ръст е спадът на обема на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене, както и новите изисквания на ЕС за вредните емисии.

Увеличението е с 15% спрямо предишния месец. Най-много такива коли са реализирани в Германия (40 хил.), Великобритания (34 хил.) и Франция (17 хил.), като за периода януари-септември общите продажби в Европа надвишават тези в Китай.

Според изискванията на ЕС от догодина всеки производител, който не спазва правилата моделната му гама да има съответните нива на CO2 емисиите, ще трябва да плаща глоби, чиято обща стойност може да достигне милиарди евро.

Може да има известна паника сред гигантите в този бизнес.

По-рано този месец от Volvo Cars съобщиха, че са готови да продават кредити на свои конкуренти.

За сметка на това обаче производителят на Mercedes-Benz Daimler е все още далеч от изпълнението на горпосечените цени и най-вероятно ще трябва да купува такива кредити. Заради пандемията и забавянето на някои модели Volkswagen също ще се окаже в ролята да купува "зелени точки" с цел да не бъде глобяван.

В същото време редица европейски държави се надпреварват с това да предлагат бонуси на своите граждани и фирми, решили да закупят електрически автомобили.

Купувачите на електромобили в Германия могат да получат премия при покупката до 6000 хил. евро., като половината идват от правителството, а другата от местната асоциация на автопроизводителите, пише Electrek.co.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай