Експерт с голяма новина за имотите! Кой е разочарован

Накъде отиват цените в близко време

Експерт с голяма новина за имотите! Кой е разочарован | StandartNews.com

Експерт разкри накъде отива жилищният пазар у нас.

През първото полугодие обемът на сделките с имоти в България отчита спад от 12%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това би трябвало да доведе в най-скоро време и до спад в цените на жилищата. Такъв обаче не се очаква. „По-скоро ще има намаляване на темпа на поскъпване“, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Най-силен спад в броя сделки за първите шест месеца на текущата година е отчетен в Бургас – минус 17%.

Повишаването на лихвите проценти по ипотечните заеми също дава отражение на жилищния сегмент. Участниците на пазара заеха изчаквателна позиция.

Промяната в лихвените нива ще се отрази на крайния клиент може би през есента, смятат експерти. Към момента близо 50% от сделките в София се реализират с помощна на ипотечен заем. За останалите гардове този процент е между 30% и 35%.

„България остава доста консервативен пазар, особено ако трябва да се направи сравнение с пазара в САЩ, където между 75 и 80% от сделките се реализират и банков заем.

Има накъде да растем, но е свързано и с доходите на населението и затова в София виждаме ситуация с по-висок размер на кредити при обема сделки“, уточнява Ганев, цитиран от БНР.

Що се отнася до лихвите, очакванията са че може би цената на ипотечните кредити ще се увеличи с около 0,5% в следващите месеци, но към момента у нас лихвите са вторите най-ниски в Европа след Малта. За първите 6 месеца ипотечното кредитиране се е свило само с 3%. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай