Експерт: Икономическият вирус ще ни убие

Мораториум върху кредитите и замразяване на сметките предлага Румен Драганов

Експерт: Икономическият вирус ще ни убие | StandartNews.com

Не грипният, а икономическият вирус ще ни убие. Тезата защити пред България он ер доц. д-р. инж. Румен Драганов, член на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм. Браншът обяви вчера, че е изправен пред апокалипсис и поиска данъчни облекчения, безлихвени кредити и допълнителни помощи от държавата.

"Ние сега трябва да се занимаваме с т.нар. икономически вирус, който също ще убие по някакъв начин предприятия”, каза Драганов и припомни, че пораженията от коронавируса върху туризма в целия свят са катастрофални. 166 млн. китайци пътуват годишно пътуват в чужбина. 142 млн. чужденци пък са влезли в Поднебесната империя. Изведнъж всичко това трябваше да бъде спряно по-някакъв начин, макар и не изцяло, каза експертът.

"Виждаме мерките в съседна Гърция, в Румъния, в Чехия, Словакия, в Германия, навсякъде е очевидно, че лечението на икономическия вирус става с пари", допълни той. По повод исканията за безлихвени кредити, доц. д-р. инж. Румен Драганов посочи, че погрешно е адресирано посланието. Ние трябва да се ориентираме към това, което е по-реално. Мораториум, замразяване, това правителството може да направи, смята той.

Според него кризите в туризма са няколко. Друга криза е, че от 207 организации никоя не представлява бранша.

"7-8 организации показаха някакво изследване, което беше толкова хаотично и толкова объркващо, че направи така правителството да вземе решение да затвори хотелите и ресторантите", посочи инж. Румен Драганов. Според браншът дава погрешни сигнали към правителството.

Инж. Драганов заяви, че трябва да бъде създадена национална комисия от експерти-икономисти, кризисен щаб, който да взема решения по националните икономически въпроси. Основните икономически въпроси не са свързани само с туризма, а още с транспорта, промишлеността. От това как ще овладеем заразата икономически зависи и бъдещето на туризма.

 

"Въпросът е да седнем съвсем ясно и да кажем какви са инструментите - мораториум на кредитите, замразяване на сметките, за да могат хората да имат глътка въздух. Заплатите на тези, които ще бъдат освободени реално, да бъдат поети от НОИ. Но това не само за туризма, това е за всички сектори", подчерта още той.  Според изчисленията около 1 млрд. лв. ще загуби държавата от туризъм по време на едномесечното извънредно положение, което беше въведено заради коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай