Драгомир Стойнев: В един отбор сме с честния бизнес срещу сивата икономика

Драгомир Стойнев: В един отбор сме с честния бизнес срещу сивата икономика | StandartNews.com

Велико Търново. "Държавата ще бъде коректен партньор на бизнеса и ще направим всичко възможно да подобрим пазарната среда в България. Министерство на икономиката ще е партньор на бизнеса в борбата със сивия сектор. През последните 6-7 месеца направихме неща, чийто ефект вече се усеща. Плащанията от бюджета към бизнеса се извършват редовно, цялото задържано ДДС е разплатено, облекчи се регистрационният режим. Най-вече няма го рекетът. Бизнесът ще усети помощта на държавата и като го подкрепим, борейки се със сивия сектор", каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев при посещението си в Горна Оряховица.

 

"Държавата ще е надежден партньор на тези, които са коректни към бюджета. Няма да търпим такива, които печелят на гърба на хората – не плащат заплати, не внасят осигуровки, крият данъци. Не е нормално едно предприятие, което редовно плаща заплати и осигуровки, да бъде мачкано от нелоялна конкуренция, която си спестява такива разходи", каза още Стойнев.

 

"Правителството ще защитава интересите на българската индустрия и в Брюксел. Съдбата на структуроопределящите предприятия не могат да се оставят само на пазарните принципи. Държавата трябва да помага на тези сектори, които имат проблеми, но имат потенциал за развитие. Категорично съм против да се помага на всяко закъсало предприятие, но когато анализът показва, че едно предприятие има бъдеще и когато от него зависи оцеляването на един регион, трябва да се намесим", смята министърът, давайки пример с ВМЗ Сопот и „Химко" – Враца.

 

"Ще продължим диверсификацията в енергийния сектор, за да гарантираме енергийната ни сигурност. В момента сме с вързани ръце за Белене, заради арбитражното дело и заради липсата на инвеститор. Но дори и да тръгне изграждането на централа в Белене, тя не може да замести изграждането на 7 блок в АЕЦ Козлодуй", каза още министърът в Горна Оряховица.

 

Една от първите акции, издадени от „Захарни заводи" – Горна Оряховица получи днес министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Тя не ви прави акционер, но нека ви напомня, че „Захарни заводи" са били най-голямото акционерно дружество в България и още са сред значимите производители в страната, каза председателят на Надзорния съвет на компанията Георги Узунов, връчвайки акцията. Министър Стойнев бе гост на „Захарни заводи" по случай 100-годишнината на завода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай