Домусчиев: Всеки читав проект може да участва в плана "Юнкер"

Домусчиев: Всеки читав проект може да участва в плана "Юнкер" | StandartNews.com

Всеки, който има хубав проект и може да отговори на критериите на банката, които са доста облекчени спрямо стандартното банково финансиране, би имал шанс да получи средства по плана „Юнкер". Това заяви пред БГНЕС Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма", чието дъщерно дружество „Биовет" получава 100 млн. евро финансиране по плана „Юнкер" за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти. Думите на бизнесмена бяха минути преди официалната пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов в НДК.

"Хубаво е, че представителите на Европейската инвестиционна банка отвориха офис в София и това ще даде възможност на много фирми да контактуват директно с банката и да се възползват от техните услуги, заяви Домусчиев. - Ние сме успешна компания и сме ухажвани от всички банки, ние сме клас А клиенти и всеки би се радвал да финансира проектите ни, каза той. Постигнахме нещо много добро за банката и за нас- проектът ни е впечатляващ и се надявам , когато след година ви поканим на откриването, да се съгласите с моите думи", подчерта Домусчиев.

"100 млн. евро получаваме по плана „Юнкер"- общо инвестицията за проекта ще надхвърли 150 млн. евро, уточни той. - Ние вече строим предприятието в Пещера от около месец със сериозни темпове, засега използваме наши собствени средства. Става дума за завод за биотехнологии, с доста инвестиции в развойната дейност, което ще удвои капацитета на завода, а продукцията ще бъде насочена на 99% за износ, уточни той. Част от средствата по плана „Юнкер", които ще получим, ще бъдат използвани и за изграждането в Разград на голям завод за ваксини, което проектиране в момента върви", посочи Домусчиев.

"Става въпрос за модерни технологии, за специалисти ,които ще бъдат назначени с доста над средното за страната заплащане- биолози, специалисти във ветеринарната медицина, хора с доста знания и възможности, изброи той. Очаква се да наемем 210 специалисти. Съвсем наскоро подписахме и купихме завод за ваксини в САЩ- това ще е бизнес с ветеринарни продукти за говедовъдството, което допълнително ще увеличи нашето присъствие на американския пазар,отговори той на друг въпрос на медия. Ще разработим доста нови ваксини на първо време за американския пазар, впоследствие – за останалата част на света", каза Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай