Доходите ще се вдигнат с 3,6%

Доходите ще се вдигнат с 3,6% | StandartNews.com

През 2016 г. растежът на българската икономика слабо ще се ускори до 2,1% при очакван ръст на БВП за настоящата година от 2%. През 2017 г. и 2018 г. икономиката ще нарасне съответно с 2,5% и 2,7%. Новите очаквания за следващата година обаче са по-слаби от есенната прогноза на МФ, в която се посочваше очакван ръст на БВП за 2016 г. от 2,3%. Това се дължи на последните данни на Националния статистически институт, посочват от МФ. В резултат са понижени и очакванията за ръста на доходите, потреблението и обема на новите кредити през 2016 г. Потреблението на домакинствата догодина се очаква да нарасне с 1,3%. Постепенното възстановяване на вътрешното търсене ще доведе до нарастване на търсенето на работна ръка, което ще намали безработицата от 9,9% до 9,1%. Успоредно с това доходите от труд ще нараснат с 3,6%. Това е повече от очаквания ръст на доходите за тази година от 3%, но е доста по-малко от заложените 4,8% за ръст на заплатите в предишната прогноза на МФ.

След като за 2016 г. бюджетният дефицит бъде намален до 2%, за следващите две години се предвижда тази тенденция да продължи и дупката в хазната да бъде съответно 1,4% и 1% от БВП.

Средногодишната инфлация се предвижда да нарасне от минус 0,9% за тази до 0,5% за 2016 г. Цените на всички основни групи суровини се очаква да отчетат спадове през 2015 и 2016 г., поради голямото предлагане и свитото търсене в световен мащаб. Металите се очаква да поевтинеят, главно заради повишенията в производствения капацитет и забавящото се потребление на Китай. Цените на всички основни селскостопански суровини също ще спаднат, поради голямо предлагане и нарастващи запаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай