Сряда,

Диамантите заблестяха с нови цени. Нова мания гони света

От: Деа Димитрова -
Диамантите заблестяха с нови цени. Нова мания гони света
A
A
A
  • De Beers повиши драстично цените на първата си продажба за 2022 г.
  • До 20% е скокът при малките необработени камъни

"Диамантите са най-добрите приятели на жените". Тази реплика на Мерилин Монро от филма "Мъжете предпочитат блондинки" се превърна в девиз на дамите, които обичат да се глезят с малки и големи подаръци.

Но в днешно време диамантите са добри приятели и на все повече инвеститори, които търсят алтернатива за парите си. Камъкът е компактен, не всички изискват специални условия за съхранение като предметите на изкуството, например. Лесно се пренася, подходящ е за наследство. Освен това има и емоционална стойност. Пък и е красив. Търсят го за средносрочни или сериозни дългосрочни инвестиции.

Диамантената индустрия се оказа един от изненадващите победители, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията.

След успешна 2021 г., най-големият производител на диаманти в света De Beers обяви преди дни едно от най-агресивните увеличения на цените на диамантите през последните години. Компанията се възползва от увеличаващата се мания за купуване на необработени камъни, съобщава Bloomberg.

De Beers е повишила цените с около 8% на първата си продажба за 2022 г., посочват източници, запознати със ситуацията, поискали анонимност заради конфиденциалността на информацията. Най-големите повишения били за по-малките и по-евтини камъни.

De Beers повишаваше цените на необработените диаманти през по-голямата част на 2021 г., опитвайки се да възстанови загубите от първата година на пандемията, когато индустрията почти спря. Повечето от тези увеличения бяха фокусирани върху по-големите и по-скъпи диаманти. Акцентът сега обаче е върху по-евтините камъни.

На продажбите в Ботсвана в средата на януари 2022 г. De Beers е повишила цените на по-големите камъни с около 5%, а някои по-малки необработени диаманти са поскъпнали с по 20%.

За по-малките камъни, използвани за изработка на по-евтини бижута, които се продават в масови магазини като Walmart, например, от години има свръхпредлагане. Цените им обаче отчетоха сериозен ръст към края на 2021 г. заради ограничаване на предлагането и поскъпването на по-качествените стоки.

"Цените на диамантите ви се повишиха с 23% за малко повече от година“, коментира Марк Кутифани, главен изпълнителен директор на Anglo American в презентация през декември.

Това доведе до лудо изкупуване на вторичния пазар, където акредитирани от De Beers и Alrosa купувачи продават на други производители. От своя страна De Beers реагира, като повиши собствените си цени.

Компанията организира за своите скъпоценни камъни по 10 продажби на година в столицата на Ботсвана - Габороне. Клиентите получават черна и жълта кутии, съдържащи найлонови торбички с камъни, като броят на кутиите и качеството на диамантите зависи от това, което купувачът и De Beers са договорили предварително.

Диамантите се оказаха най-големите победители от блокирането по целия свят, тъй като достъпът до конкурентните луксозни предложения беше ограничен. Руската компания Алроса, най-големият производител на елмази в света, също повишава цените на своите камъни през последните няколко месеца. Според някои участници в индустрията, поскъпването е отишло твърде далеч, особено за полираните камъни, които трябва да скочат доста повече, за да се оправдаят цените за необработените.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички