Диамантите заблестяха с нови цени. Нова мания гони света

До 20% е скокът при малките необработени камъни

Диамантите заблестяха с нови цени. Нова мания гони света | StandartNews.com
  • De Beers повиши драстично цените на първата си продажба за 2022 г.
  • До 20% е скокът при малките необработени камъни

"Диамантите са най-добрите приятели на жените". Тази реплика на Мерилин Монро от филма "Мъжете предпочитат блондинки" се превърна в девиз на дамите, които обичат да се глезят с малки и големи подаръци.

Но в днешно време диамантите са добри приятели и на все повече инвеститори, които търсят алтернатива за парите си. Камъкът е компактен, не всички изискват специални условия за съхранение като предметите на изкуството, например. Лесно се пренася, подходящ е за наследство. Освен това има и емоционална стойност. Пък и е красив. Търсят го за средносрочни или сериозни дългосрочни инвестиции.

Диамантената индустрия се оказа един от изненадващите победители, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията.

След успешна 2021 г., най-големият производител на диаманти в света De Beers обяви преди дни едно от най-агресивните увеличения на цените на диамантите през последните години. Компанията се възползва от увеличаващата се мания за купуване на необработени камъни, съобщава Bloomberg.

De Beers е повишила цените с около 8% на първата си продажба за 2022 г., посочват източници, запознати със ситуацията, поискали анонимност заради конфиденциалността на информацията. Най-големите повишения били за по-малките и по-евтини камъни.

De Beers повишаваше цените на необработените диаманти през по-голямата част на 2021 г., опитвайки се да възстанови загубите от първата година на пандемията, когато индустрията почти спря. Повечето от тези увеличения бяха фокусирани върху по-големите и по-скъпи диаманти. Акцентът сега обаче е върху по-евтините камъни.

На продажбите в Ботсвана в средата на януари 2022 г. De Beers е повишила цените на по-големите камъни с около 5%, а някои по-малки необработени диаманти са поскъпнали с по 20%.

За по-малките камъни, използвани за изработка на по-евтини бижута, които се продават в масови магазини като Walmart, например, от години има свръхпредлагане. Цените им обаче отчетоха сериозен ръст към края на 2021 г. заради ограничаване на предлагането и поскъпването на по-качествените стоки.

"Цените на диамантите ви се повишиха с 23% за малко повече от година“, коментира Марк Кутифани, главен изпълнителен директор на Anglo American в презентация през декември.

Това доведе до лудо изкупуване на вторичния пазар, където акредитирани от De Beers и Alrosa купувачи продават на други производители. От своя страна De Beers реагира, като повиши собствените си цени.

Компанията организира за своите скъпоценни камъни по 10 продажби на година в столицата на Ботсвана - Габороне. Клиентите получават черна и жълта кутии, съдържащи найлонови торбички с камъни, като броят на кутиите и качеството на диамантите зависи от това, което купувачът и De Beers са договорили предварително.

Диамантите се оказаха най-големите победители от блокирането по целия свят, тъй като достъпът до конкурентните луксозни предложения беше ограничен. Руската компания Алроса, най-големият производител на елмази в света, също повишава цените на своите камъни през последните няколко месеца. Според някои участници в индустрията, поскъпването е отишло твърде далеч, особено за полираните камъни, които трябва да скочат доста повече, за да се оправдаят цените за необработените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай