Дават 1,7 млн. за застраховка на ниви

Дават 1,7 млн. за застраховка на ниви | StandartNews.com

Бюджетът по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застраховки на реколтата става 1,7 млн. лв., след като ДФ "Земеделие" го увеличи със 700 хил. лв. Целта на помощта е да се насърчат малките и средни предприятия, както и стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, да застраховат реколтата си срещу природни бедствия. С помощта се компенсират частично разходите за сключване на полицата. Като помощта е до 65% от цената на застраховката. От ДФЗ припомнят, че срокът за кандидатстване беше от 30 март до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август. Към 8 юни обаче държавната помощ надхвърли одобрения ресурс от 1 млн. лв. и приемът на заявления беше спрян.

ДФЗ отпусна и 135 хил. лв. по схемата "Помощ за участие в изложения". Асоциацията на коневъдите ще получи 50 хил. лв., Асоциацията за развъждане на Черношарена порода - 40 хил. лв., асоциацията на малинопроизводителите - 15 хил. лв., а Националният съюз на градинарите - 30 хил. лв.

115 хил. фермери поискаха помощи

Над 115 хил. фермери подадоха заявления за подпомагане през кампанията за директни плащания за 2015 г. По схемите за плащания на площ са заявени над 3,7 млн. хектара. Най-много са декларираните земи по Схемата за единно плащане на площ - над 3,6 млн. хектара, съобщиха от ДФ фонд "Земеделие". По схемите за подпомагане на животновъдството най-много заявления - над 7800, са подадени за помощ за овце майки и кози майки. В тях стопаните са декларирали за подпомагане над 1 млн. животни. Следва схемата за подпомагане за млечни крави, по която са подадени 6300 заявления и декларирани над 184 хил. животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай