Държим запаси от нефт и в страни на ЕС

Държим запаси от нефт и в страни на ЕС | StandartNews.com

София. България ще може вече да складира и да съхранява запаси от нефт и нефтопродукти не само на своя територия, а и в страни от  Европейския съюз.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица. От нея е видно и, че законопроектът, който е представен от вицепремиера Цветан Цветанов, е трябвало да бъде готов още преди две години по времето на Трайчо Трайков.

Смятам, че по този начин ще дадем възможност действително да имаме запаси, които да ни дадат възможност да реагираме при необходимост, заявява Цветанов. След него няколко министри посочват, че и те имат заслуги за новия закон, за което премиерът ги хвали.

Искам да благодаря на господин Цветанов, че успяха в много кратки срокове да довършат този законопроект и днес да го гледаме на Министерския съвет, защото с тази промяна ние даваме възможност горивата да се съхраняват в чужбина, което ще окаже благотворно влияние върху пазара на горивата в България, заявява Делян Добрев, министър на енергетиката, икономиката и туризма. По думите ме с гласуването на този закон в парламента ще се даде възможност за "евентуално намаляване на цената на горивата в страната".
 Ето и част от стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Цветанов, това значи ли, че сега запасите могат да бъдат и в чужбина, в смисъл – не е нужно големите компании да ги докарват?

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: На територията на страните от Европейския съюз това може да бъде направено, така че не е необходимо страната ни да държи някакъв резерв на територията на Република България, а това може да бъде ангажимент на всички тези, които трябва да осигурят тези количества и могат да бъдат съхранявани във всяка една държава от Европейския съюз. Това е съгласно директивата и най-важното е, че тук не се налага вече да има двустранни споразумения за боравенето с тези количества при необходимост.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Аз припомням, че Министерството на финансите това го предложи преди малко повече от две години на тогавашния министър на икономиката, но тогава министерството не тръгна с тази промяна. Радваме се, че вече е факт.
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Бих искал и аз да добавя, че благодаря на колегите, които приеха това решение. Това беше едно от основните предложения на асоциациите на превозвачите като една от мерките за намаляване или задържане цените на горивата.
БОЙКО БОРИСОВ: Да, но тогава Трайков, знаете че му възложихме тази задача, след две години я приемаме, но така или иначе това означава още един път повтарям, че в държавите-членки на Европейския съюз, където имат бази, могат да се съхраняват горива, а и те могат в България да съхраняват. Така че ние отваряме бизнеса и в едната, и в другата посока. Ако нашите бази дават по-евтина цена, могат да съхраняват и тук за Гърция, за Румъния, за съседите, и обратното – ако ОМV или Shell имат бази около нас, спокойно могат да си задържат там горивата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай