Дълговете на бизнеса скочиха до 171 млрд.

Дълговете на бизнеса скочиха до 171 млрд. | StandartNews.com

Очакват фалити в секторите търговия, транспорт и строителство

Дълговете на бизнеса продължават да нарастват и достигат 171 млрд. лв. в края на 2013 г., сочат данните на Българската стопанска камара. За година ръстът е с 1,9%, но спрямо 2010 г. увеличението е с 8,3%. Зам.-председателят на БСК Камен Колев посочи, че само по себе си увеличението не е "някаква вредна тенденция, а трябва да се вземе предвид и ръста на икономиката". В годините на икономически подем нарастват и задълженията - в периода 2005-008 г., т.е. в годините преди кризата, има значително по-голям ръст на дълговете спрямо ръста на брутния вътрешен продукт (БВП). Икономиката на страната в този период нараства с 6,2%, а задълженията се увеличават с 32,5 на сто. В периода 2009-2013 г. ръстът на БВП и на задълженията вече е много по-съизмерим - 1,1% ръст на икономиката спрямо 2,3% на дълговете.

Дълговете на бизнеса са много повече от приходите от продажби. Но в последните години се наблюдава положителна промяна - през 2009 г. на 1 лев приходи има 1,57 лв. задължения, а през 2013 г. задължението вече е 1,38 лв. на 1 лев приходи от продажби.

Най-голям е делът на междуфирмените задължения - 117 млрд. лв., или 68% от всички дългове на нефинансовите предприятия, сочат данните на БСК. Задълженията на фирмите към банки и други финансови предприятия са 46,9 млрд. лв., или 28% от всички задължения. Данъчно-осигурителните задължения са 5 млрд. лв., а задълженията към персонала - 2 млрд. лв. Спрямо 2012 г. задълженията към финансови предприятия намаляват с 1,6 млрд. лв. Според БСК това е знак за свиване на инвестиционната активност, тъй като спадът е основно при дългосрочните, тоест инвестиционни кредити. Ръст спрямо 2010 г. обаче има при краткосрочните заеми - в рамките на 20%, което показва, че фирмите страдат от недостатъчно оборотни средства.

Най-големи задължения имат фирмите от секторите търговия, транспорт, туризъм, енергетика, рециклиране, които съставляват към половината от задълженията на нефинансовите предприятия. Именно в тези сектори може да се очакват и фалити на фирми, посочи Колев. Заплаха от фалити има и по отношение на строителни предприятия, допълни той.
"Очакваме скромен растеж на БВП в рамките на 1%", каза зам.-председателят на БСК. Това, както и свиването на инвестициите (с 15,6% за периода 2009-2013 г.) ще окаже негативно влияние върху задлъжнялостта. Запазва се високо нивото на необслужваните кредити, а и дефлацията съдейства за ръста на дълговете, макар да оказва позитивно въздействие върху бюджетите на домакинствата.

Благоприятно влияние върху задълженията на бизнеса ще има постепенното излизане на страните от ЕС от кризата и увеличаването на износа. Позитивни фактори са намалението на цените на петрола и енергийните ресурси и ускореното усвояване на средствата от ЕС.

От БСК препоръчват да се ускорят процедурите по несъстоятелност като начин за намаляване на задлъжнялостта, а една от мерките за това е да се направи борса на задълженията. През 2013 г. държавата и общините са натрупали 277 млн. лв. просрочени задължения към фирмите, сочат още данните на БСК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай