Чужди инвеститори с интерес към Северна България

Чужди инвеститори с интерес към Северна България | StandartNews.com

Предприемаме сериозни мерки за реализиране на икономическия потенциал на областта и по линия на привличане на големи чуждестранни инвестиции.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на информационен ден за представяне на процедура „Енергийна ефективност" по оперативната програма в гр. Велико Търново. На събитието присъства и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

По негови думи има сериозен инвеститорски интерес към Северна България от чуждестранни компании, които са се насочили към района на р. Дунав като главен европейски транспортен коридор. Стратегическата локация на Велико Търново не само в центъра на Северна България, но и съвсем близо до р. Дунав определят потенциала на областта за привличане на такива инвестиции.

Този интерес е заявяван многократно при мои посещения в чужбина и смятам, че можем да отговорим с много привлекателни условия чрез развитието на индустриални зони. Това е една от идеите, върху които работим с държавната „Национална компания индустриални зони" ЕАД, чийто принципал е именно Министерство на икономиката", допълни той.

"Изключително успешен пример е индустриалната зона в Божурище, която е привлякла големи западни инвеститори. Същият модел на взаимодействие между общината и министерството е приложен на още няколко места в България, като идеята е той да се репликира и в Търново", добави още той.

По думите му бизнесът от Великотърновска област показва все по-висока активност в използването на европейските средства. Напредъкът по изпълнението на проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност" в региона показва този нараснал интерес. 

„Само по първата процедура на ОПИК – за подобряване на производствения капацитет в процес на изпълнение в Област Велико Търново са 12 проекта, а 5 очакват подписване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ", посочи министър Лукарски.

По думите му в момента в процес на оценка са още 83 проекта от региона, които са подадени по процедурите за внедряване на иновации и разработване на иновации от стартиращи предприятия.

Предстои по тези две процедури да бъде обявено класиране на кандидатите. За сравнение, за целия изминал програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 (ОПРКБИ) общият брой на успешно изпълнените проекти в областта са 76 по 33 обявени процедури. На база на тази статистика очакванията на Министерство на икономиката са, че в новия програмен период ще има поне три пъти по-висок интерес от страна на бизнеса от Област Велико Търново по ОПИК.

„Надявам се, че и представената днес процедура за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни предприятия ще предизвика също така голям интерес сред бизнеса от региона и ще доведе до реализацията на успешни проекти", отбеляза още Лукарски.

Процедурата цели постигане на устойчив растеж и повишена конкурентоспособност на икономиката ни чрез интелигентно и ефективно използване на производствени ресурси и енергия. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е 176 024 700 лв., като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1,5 млн. лв., а делът на финансиране по процедурата ще варира от 35% до 90% от стойността на проекта.

Министър Лукарски посети и местно предприятие, което има успешно приключил проект по ОПРКБИ. „Аполон - 95" ЕООД е най-голямото предприятие в региона за производство на мъжки костюми.

Над 80% от продукцията се изнася в ЕС за водещи марки като Пиер Карден и големи търговски вериги като Ел Корте Инглес. В модерната база на фирмата в Горна Оряховица работят 600 човека. В предходния програмен период предприятието разработва проект за 2,9 млн. лв., чрез който закупува и внедрява високотехнологична производствена линия, състояща се от 65 вида специализирано оборудване за изработка на мъжки сака по иновативна френска технология "тип ръчна изработка". Това е и един от най-големите проекти по ОПРКБИ в региона.

Изпълнителният директор на фирмата Димитър Димитров посочи, че в Горна Оряховица силно осезаем е проблемът с липсата на професионално подготвени кадри в шивашкото производство.

„В града има около 2000 свободни работни места, за които няма професионално подготвени работници", посочи той.

В Търново има само една паралелка моден дизайн.

"Заедно с министър Меглена Кунева работим по промените в закона за средното образование, насочени към професионалната подготовка и въвеждането на дуалната система за образование. Това е нещото, с което може да наваксаме изоставането на България и да реализираме пълния си икономически потенциал", обясни министър Лукарски. Той даде пример с унгарската система, която е въведена по модел на пионерите Австрия и Германия, но адаптирана към условията на унгарската икономика и разработена съвместно с бизнес организациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай