Брюксел поряза шистовия газ

Европа забрани фракинга в близост до зони с питейна вода

Брюксел поряза шистовия газ | StandartNews.com

Брюксел.   Проучванията и добивът на шистов газ на територията на ЕС стават почти невъзможни, след като екокомисията към Европейския парламент прие доклада за въздействието върху околната среда на такива дейности. Без да забранява фракинга в общността, ЕП го ограничава до абсолютния минимум чрез въвеждане на нови регулации към компаниите.

Например проучвания и добив на шистов газ чрез технологията хидравлично разбиване няма да могат да се правят на територии в близост до питейна вода, включително подпочвена, извори, минерални води и т.н. Също така течностите, които се използват при фракинга и се нагнетяват в земните недра, за да се изтласка газът от пукнатините, ще се смятат за опасни отпадъци. Дори и някой кандидат да намери зона, в която няма питейна вода, още преди започване на проучванията ще трябва да мине през оценка за въздействието на околната среда. Ако тя доказва, че предстоящите дейности няма да навредят на екологията, едва тогава ще може да се започне с проучванията. Освен това ЕС няма да финансира никакви изследвания или иновации в тази област.

Междувременно депутатите от родната временна парламентарна комисия за шистовия газ в четвъртък проведоха първото си заседание след лятната отпуска. До Нова година те трябва да приключат прегледа на законите в 15-ина държави, документи за които са постъпили в комисията. Освен това родни депутати ще посетят Полша и Тексас, за да се запознаят на място с проучването и добива на шистов газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай