Борсите под знака на терора в Париж

Борсите под знака  на терора в Париж | StandartNews.com

Юанът става петата резервна валута, доларът бе основният губещ със спад до 2%

Д-р Петър Пешев,

управител на Инвестиционен посредник "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Средно с 2 до 5% поевтиняха акциите, търгувани на борсите в Лондон, Париж, Ню Йорк, Хонконг през изминалата седмица. Доларът бе основният губещ, поевтинявайки с до 1-2% спрямо основните валути.

Терористичните атаки в Париж от петък, 13-и, със сигурност ще окажат натиск върху цените на акциите, поне в краткосрочен план. Много вероятно е да станем свидетели на масови разпродажби в началото на седмицата и коригиране на спада в края й. Определено развитите страни са допуснали редица слабости, позволяващи поредния акт на масово насилие. Националната сигурност е фактор от ключово значение за перспективите за правене на бизнес, създаване на работни места и генериране на доходи.

Все по-вероятно става повишаването на основната лихва в САЩ през декември, въпреки спада в корпоративните печалби. Засега вероятното повишение на основната лихва не се приема от пазарите като причина за разпродажби, т.е. очакванията засега са, че ще е еднократно след близо десетилетие на понижение и на рекордно ниски нива.

Китайският юан е на път да се превърне в петата световна резервна валута, наравно с еврото, щатския долар, британския паунд и японската йена. Решението за официализирането на статута на юана като световна резервна валута предстои да бъде взето в края на месеца, което със сигурност ще провокира ръст в транзакциите в юани, респективно търсенето на китайската валута ще нарасне. Това решение ще отслаби търсенето на останалите резервни валути, главно на щатския долар, и малко или много ще направи курса на щатския долар по-чувствителен към фискалната и паричната политика на САЩ.

В петък НСИ и останалите статистически служби в ЕС публикуваха данни за динамиката на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на 2015 г. Растежът на българската икономика се засилва, като през третото тримесечие БВП е нараснал с 2.9%, сочат предварителните данни на НСИ, при 1.9% средно за 28-те страни членки на ЕС. Безработицата се понижава, икономиката нараства, но все още българската икономика е далеч от оптималното ниво на използване на ресурсите си, респ. ръстът все още трудно ще бъде усетен от всички. Ниските лихви по депозитите, ускоряващият се растеж, нарастващата заетост, засега не са в състояние да провокират ръст на българския фондов пазар, въпреки че и инвестициите на населението в местни и чуждестранни инвестиционни фондове нарастват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай