Българско вино е големият победител в световен конкурс

Отличията върху етикета са гид за консуматорите, които пазаруват в супермаркетите, казва Меглена Михова

Българско вино е големият победител в световен конкурс | StandartNews.com
  • Concours Mondial de Bruxelles раздаде медалите на родните изби в Европейския парламент
  • Отличията върху етикета са гид за консуматорите, които пазаруват в супермаркетите, казва Меглена Михова

 

Над 100 дипломати и депутати дегустираха българско вино в Европейския парламент в Брюксел. Събитието бе организирано от "Световното по вино" Concours Mondial de Bruxelles (CMB) и вносителя на български вина в Бенелюкс "Пробежекс". Домакин беше евродепутатът от ЕНП Асим Адемов. СМВ връчи медали на отличени през 2023 г. изби, а гостите дегустираха техни вина. Тази година България спечели 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие). С най-много медали през 2023 г. на СМВ е Тракийската низина (2 големи златни, 17 златни, 13 сребърни), следвана от Долината на Струма (1 голям златен и 2 златни) и Дунавската равнина (1 златен и 1 сребърен). Отличените вина са в ценови диапазон 5-50 лв, като с най-голям дял са тези между 5 и 10 лева. Най-награждавани са произведените у нас международни сортове мерло и каберне совиньон при червените и шардоне и совиньон блан при белите.  През последните три години се забелязва тенденция към увеличаване броя на големите златни и златни медали за България. За първи път през 2023 г. печелим повече златни отколкото сребърни медали. Новост е и по-големият брой отличия за розе - 5 златни и 6 сребърни медала. "България продължава да е сред първите 10 страни в света с най-много медали", каза Томас Костенобъл, изпълнителен директор на СМВ. Според него българското вино се доближава все повече до стандартите на най-добрите вина в света.  В Европейския парламент гостите дегустираха вина на "Вила Ямбол", "Винекс Славянци", "Златен рожен", "Едоардо Миролио", "Шато Авли" и "Белоградец". Те са носители на около 50% от присъдените от CMB т.г. медали за страната ни. България беше домакин на CMB, единственият пътуващ конкурс за вино в света, през 2016 г.

За конкурса и награждаването от първо лице разказа пред "Стандарт" Меглена Михова, представител за България на Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Офисът й в Брюксел се намира точно срещу входа на Европейския парламент. Оттам Меглена управлява две компании - едната е консултантска в областта на европейското право ("EРРА"), а другата - за маркетинг и износ на българско вино - Probegex ("Пробежекс"). Благодарение на Меглена българско вино се пие в Европейския парламент и в Съвета на Европа. 

 

 

- Госпожо Михова, имаме впечатляващи резултати. Може ли да се каже че българско вино е най-хубавото в света, защото е спечелило най-много точки сред 4836 проби от цял свят?

- Не бих обобщила, че червеното вино е най-добро в България. Но оценката на конкурсното жури е много обективна. В комисията влизат хора от различни националности, които имат различен профил - търговци, журналисти. Няма как да са предубедени, нито пък да имат еднакъв вкус. Огромно постижение е, че българско вино е получило най-много точки в категорията за червени вина. Стана традиция всяка година да имаме вина, които да получават голям златен медал - червени, бели, в ниска ценова категория и бутикови. Което означава, че качеството на българските вина е високо. И не само бутиковите и скъпите, но и в по-евтините.

- Да, прави впечатление, че отличените вина са в ценовия диапазон 5-50 лева, като с най-голям дял през 2023 г. са тези, които струват между 5 и 10 лева.  

- Това, което е специфично за този конкурс е, че няма критерий вината да са непременно скъпи, гледа се качеството. Така беше и в предишните години - вино, което е популярно в супермаркетите, бе взело голям златен медал - бялата "Лева" на Славянци. Тази година също със златни медали са вина на цени  около 5-6 евро на пазара. Конкурсът е фокусиран върху тези вина, които са за масова консумация и се продават в масовите магазини. А медалите и отличията на етикета са гид за консуматора, който иска да си купи вино. Малко не беше разбрано това, тъй като в началото повечето производители изпращаха мостри от най-високите ценови гами, които обикновено се продават в специализирани магазини и ресторанти. 

Тази година България постига най-висока успеваемост /отличия спрямо проби за участие/ от 2016 г. досега - 46%. Сред наградените вина има  и доста бели, доста розета, което също е новост спрямо предишни години. Съвсем достъпни като цена вина са. Целта на конкурса е да даде знак на качество за консуматорите. CMB е единственият конкурс, който прави съпоставка между това, което се продава в търговската мрежа и подадените от избата мостри. Следконкурсната проверка дава гаранции на потребителя, създава у него чувство на сигурност. Според статистика на конкурса, с около 20% се увеличава продажбата на вина, които носят медал на етикета. Което значи, че участието има положителни последствия за производителите. 

- Вина от какви сортове печелят медали - местни или международни? 

- При българските вина международните сортове преобладават. Но е интересно, че вина от чисто български сортове като мавруд също спечелиха златен медал - на "Миролио" награденото вино е 100% мавруд. В "Лева" на "Славянци", която също спечели златен медал тази година и в предишни години, има димят. Зависи и какви мостри самите производители са дали. Преобладават мострите на вина от международни сортове. 

- Притесняват ли се българските производители да залагат на местни сортове, които са по-малко познати като вкус на световните пазари?

- Това е и въпрос и на търговски възмжности, тъй като типичните сортове, най-вече червените - мавруд, рубин и др., по принцип не се произвеждат в големи количества. При масовите международни сортове има и по-голям обем. Фирмите, които участват в конкурса, се интересуват от българския пазар, но гледат възможностите и на международните пазари.

Например виното, което взе най-много точки за червено, е лимитирана серия от няколко хиляди бутилки. Това е престижно, но е в интерес на производителите да имат и наградени вина с потенциал за износ и по-големи обеми. Докато местните сортове, ако няма достатъчно количество, няма да са интересни за износ.

Но всяка година имаме отличено вино от местен сорт. 

- Какво вино е модерно през последните години? Какъв вкус се търси?

- На пазара в Бенелюкс, най-вече Белгия, на мода са естествените вина с по-малка намеса на производителите, с по-естествен вкус. Нашите български вина са приемани като по-тежки и комплексни. Но тази мода е по-скоро в гастрономическите ресторанти. А иначе в търговската мрежа модата не се променя много лесно. Международните сортове са водещи и в САЩ, и на пазара в Бенелюкс. Тази година имаме отличия и при пенливите вина. "Миролио" печели редовно, но имаме и второ вино с медал - на "Вила Ямбол". В България все повече производители започват да включват в гамата пенливи вина по класическия метод. Новост е, че вече получават и медали. Розето в България е доста на почит, но тукашните пазари са по-трудни и сезонни в това отношение. Но пък фактът, че имаме розета с много повече медали от предишни години, може да ги направи конкурентноспособни на тукашния пазар.

- Каква е модата при розето - цвят сьомга или цлят люспа от лук? 

- В белгийските гастрономически ресторанти вина с наситен сьомга цвят не са чак толкова на мода, предпочитани са тези с по-блед цвят. Точно такова вино сервират в най-добрия гастрономически ресторант до европейския парламент, в който има и българско вино. Но това е въпрос на избор спрямо храната. 

- Защо решихте да наградите българските производители в Европейския парламент?

- Конкурсът отбелязва своята 30-годишнина, решихме, че най-интересното място е българските производители да получат медалите си в Европейска институция. За нас е чест да направим такава церемония на такова място. Когато България бе страна домакин на CMB през 2016 г., медалите бяха връчени в Министерсти съвет, сега сме на европейско ниво. Хубавото е, че депутатите от другите страни, както и цялата брюкселска общност, имаха възможност да опитат български вина. Това, че виното с най-много точки е българско, създава голям интерес. 

- Как се развива конкурсът? 

- Новост за конкурса е, че от времето на ковид насам се организират 4 сесии, като белите и червените вина се разделиха, отделно имаме розе и отделно - десертни вина и пенливи по класическия метод. Конкурсът продължава да пътува, догодина ще е в Мексико. Преоткриваме  нови райони и страни, защото по цял свят се прави качествено вино. Не изключвам някой ден да се върнем отново в България. Поне за една от сесиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай