Паскал Дойчев:БГ туризмът страда от ниските доходи

В Гърция разликата в цените между нашите и техните 4-5 звездни хотели е драстична, казва шефът на Pulse Fitness & Spa

Паскал Дойчев:БГ туризмът страда от ниските доходи | StandartNews.com

Впечатлих се от лайфстайл клубовете в Дубай и създадох „Pulse Fitness & Spa“

В Гърция разликата в цените между нашите и техните 4-5 звездни хотели е драстична, казва Паскал Дойчев в интервю за вестник "Стандарт".

Паскал Дойчев е бизнесмен, собственик на верига лайфстайл фитнес и спа центрове "Pulse" и хотели. В началото на своята кариера отваря магазини за GSM апарати, който бизнес в последствие прераства във внос и международна търговия на едро на GSM апарати и аксесоари с офиси в Дубай и Виена. Влага натрупания капитал в жилищно строителство в София, а в последствие започва и инвестиции в туризма.


- Г-н Дойчев, вие създавате марката „Pulse Fitness & Spa“, която през годините се утвърди като лидер. Как започнахте да се занимавате този бизнес?
- Самият аз съм привъжрженик на начин на живот, който е основан на активното спортуване и здравословното хранене. Затова при моите пътувания съм се интересувал от посещението на фитнес клубове, което ми даде възможност да придобия представа за развитието на този бранш  в чужбина. Най-силно бях впечатлен от лайфтайл клубовете в Дубай. Знаете, там няма граници за фантазията по отношение на комфорта и лукса. В крайна сметка стигнах до извода, че у нас има все още има неразвита ниша и така се роди идеята да създадем лайфстайл веригата „Pulse Fitness & Spa“ – клубове, насочени не само към професионалните спортисти, с комплекс от допълнителни услуги - просторни зали, разнообразни видове групови занимания, огромни спа центрове, които коренно се различават от представата на българина за фитнес. Исках да изградим бизнес модел, подобен на световните модерни фитнес вериги. Ние постоянно се стремим да бъдем новатори, да изненадаме нашите клиенти. Искаме да превърнем в специално времето, което те прекарват в клубовете ни.

- Към днешна дата фитнес веригата има клубове в  България, а преди броени дни отворихте и първия в град Струмица, Македония. Как успяхте да постигнете този успех?
- Да, така е. Това са наши партньори, най-голямата турооператорска компанията  в Македония. Те видяха нашия модел на работа, предложиха ни вариант да разширим бизнеса си извън границите на България. Разбира се, проучихме пазара, а и познаваме македонския клиент, който е чест посетител в нашия Гранд Хотел Банско. Общите ни интереси се припокриват по отношение на ценовата политика и предлагане.  

- Планирате ли да продължите разширяването на бизнеса си извън България?
- За нас все още е приоритет вътрешния пазар. Тази година предстои откриване на два нови обекта на бул. Цариградско шосе (бившата сграда на Орифлейм) - Pulse fitness & Spa Arena и на бул. Александър Стамболийски - Pulse fitness в Mall Sofia. Планираме да открием също така обекти в кварталите "Надежда" и "Дружба". Искаме да покрием всички райони на София, за да е максимално удобно за всеки един клиент, защото сме фокусирани върху това постоянно да вдигаме качеството на предлаганите услуги. Може би след 2-3 години отново ще помислим върху реализацията на наши обекти в чужбина.


- Освен „Pulse Fitness & Spa“ имате и сериозно присъствие в туристическия бизнес. Кои според Вас са най-големите проблеми в този сектор?
- Има една пречка, която е проблем не само за нашия бранш, тя е проблем за цялото ни общество и това са сравнително ниските доходи на хората. Средният доход у нас не е достатъчно висок спрямо европейските стандарти. Българският туристически сектор предлага изискани и луксозни хотелски комплекси с впечатляващи СПА центрове. В тях наистина са вложени много средства и отношение към всеки детайл. Има много такива хотели из цяла България, които са наистина страхотни, но са принудени да продават услугите си на ниска цена, защото иначе е непосилно за много потенциални клиенти от вътрешния пазар. Нека направим паралел със съседна Гърция, където разликата в цените на 4-5 звездните хотели спрямо нашия пазар е драстична. Разходите за изграждането на един хотел – строителни материали и обзавеждане, са сходни тук и в Гърция например, но цените на услугите са различни. В България туристическият бизнес е конкурентноспособен спрямо Балканите, при това ние имаме и повече преимущества.

- Преди броени дни имаше протест на хотелиерите срещу Наредба Н-18. Подкрепяте ли техните искания?
- Подкрепям ги! Първо, такава европейска практика не съществува и второ, в предложеното административно свързване има доста неизчистени въпросителни, които създават проблеми в бизнеса.

- Какво трябва да се промени, за да бъде хотелиерският бизнес по-успешен?
- Определено трябва да се наложи категоризация на 4 и 5 звездните хотели, която реално да отговаря на  изискванията. Срещал съм хотели, които заблуждават с името си за качеството на предлаганата услуга. Така те подвеждат клиента и той остава разочарован. Твърдо вярвам в бизнес модела, базиран на петзвездната хотелска база, която обаче е на четиризвездна цена. Защото така се достига до по-масовия клиент. Плаща четиризвездна цена, но получава нещо над очакваното. Той остава приятно изненадан и доволен. Дори и да има някакви недостатъци или малки грешки, клиентът е по-либерален да ни ги прости. Дори и да се получи турболенция с чуждестранния поток, като например фалита на британския туроператор Томас Кук, аз съм спокоен, защото българският потребител винаги ще ни се довери. Няма да се уморя да повтарям, че клиентът е моят партньор, на когото разчитам.

- Какво е бъдещето за този тип бизнес в България? Да очакваме ли сезон 2020 да бъде по-добър от миналогодишния?
- Както всички знаем, климатичните условия оказват силно влияние върху туристическия сектор. Оптимист съм, че летният сезон ще бъде добър и в някаква степен ще компенсираме спада от миналата година. Аз лично смятам, че с всяка година секторът като цяло се развива все по-добре. По черноморието отварят врати нови хотели и не само там. Постоянно изникват нови туристически дестинации и кътчета. С всяка година чуждестранният туристически поток става все по-разнообарзен откъм националности. В нашите хотели – Гранд хотел Банско и Гранд хотел Свети Влас, които са целогодишни, се стремим да налагаме непрекъснато нови подобрения, отговарящи на нашата визия и политика, но най-вече да надхвърлим очакванията на клиентите си. Ние не разчитаме и не залагаме на един вид туристи, а се стремим да имаме разнообаразни източници на клиенти и това е в основата на подхода, който налагме в нашите хотели.

- Планирате ли да разширите тази част от бизнеса си?
- Да, определено!  За 10 години построихме  4  хотела, като единият е апарт хотел Emirates apart residence в София. В момента строим  петия, който също ще бъде апарт хотел в столичния квартал "Младост". Този сегмент е слабо развит в България.  За мениджъри, дългосрочно оставащи у нас чужденци, които са в непрестанно движение, тази услуга отговаря изцяло на техните очаквания. Стаите са по-големи от стандартните в хотелите, удобни и луксозни, но това е съчетано с уют. На практика клиентите ни получават хотелско обслужване в своя дом, който има пряк достъп до голям басейн, СПА център и клуб на „Pulse Fitness & Spa“.

- Какво бихте посъветвал всеки млад предприемач, който реши да тръгне по Вашия път?
- Моят съвет към тях е да се съветват непрекъснато с утвърдени специалисти и експерти. Проучванията  с  чуждестранни консултанти със сериозен опит са от изключителна важност. И в крайна сметка - да се доверят на вътрешното си усещане.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай