Българинът консумира повече лимони, отколкото краставици

Аспержите, брюкселското зеле и селърито са новият фаворит на домакинствата, доматът запазва лидерската си позиция

Българинът консумира повече лимони, отколкото краставици | StandartNews.com
  • Аспержите, брюкселското зеле и селърито са новият фаворит на домакинствата, доматът запазва лидерската си позиция

Консумацията на лимони в последните две години изпреварва тази на традиционния за българския потребител зеленчук - краставицата. Това показват данните от анализ на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработен от Kaufland България. Изследването отчита още, че българинът предпочита да избира плодовете и зеленчуците си от големите вериги, в сравнение с откритите пазари, тъй като там контролът на произхода и качеството на продуктите е гарантиран. Така например, в Kaufland България плодовете и зеленчуците преминават многостепенен контрол на качеството по цялата верига на доставките, включително и над 400 лабораторни анализа годишно, изработвани в немска лаборатория.

Експертите от Kaufland обясняват годишния ръст от 15% при лимоните с променената честота на консумация, която заради COVID пандемията от сезонна се превърна в целогодишна. Безспорен фаворит сред зеленчуците за родния пазар си остават доматите. На трапезата на българина все по-често място намират и аспержите, брюкселското зеле и селърито, които също бележат ръст в продажбите с 27%. Търсенето на по-качествени продукти се потвърждава и от увеличението с 20% на био плодове и зеленчуци. Расте интересът и към по-екзотични вкусове като манго и папая, чиято консумация се е покачила с 12%. Сред всички над 90 вида плодове, продавани в Kaufland обаче, бананите са целогодишен фаворит на българския потребител.

Kaufland България е безспорен лидер в продажбата на плодове и зеленчуци в България, като за изминалата година обемът от продажбите надвишава 45 млн кг плодове и зеленчуци. Над 1 млн клиенти седмично избират между 210 свежи и качествени плодове и зеленчуци, като се доверяват на най-високите стандарти в качеството на предлаганата продукция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай