Събота,

Бизнесът вини властта, защо не плащаме за газа в рубли

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ, архив -
930
Бизнесът вини властта, защо не плащаме за газа в рубли
A
A
A

Не е момент да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение - може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо. Това заяви пред нова телевизия председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той настоя, че лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи Велев.

„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”, предупреди Васил Велев.

„По веригата ще бъдат засегнати всички”, смята той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички