Бизнесът вини властта, защо не плащаме за газа в рубли

Лесното решение сега е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”

Бизнесът вини властта, защо не плащаме за газа в рубли | StandartNews.com

Не е момент да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение - може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо. Това заяви пред нова телевизия председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той настоя, че лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи Велев.

„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”, предупреди Васил Велев.

„По веригата ще бъдат засегнати всички”, смята той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай