Бизнесът на среща с Радев

Ще бъдат обсъдени мерки срещу коронавируса

Бизнесът на среща с Радев | StandartNews.com

Бизнесът на спешна среща при Румен Радев. На нея ще бъдат обсъдени мерки срещу коронавируса.

"Задължително е да има комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чака", заяви президентът Румен Радев. Той обяви, че тепърва ще се решава по какъв механизъм ще се оценяват щетите за бизнеса. Според него по най-бързия начин трябва да се стигне до решение как държавата да подкрепи българския бизнес.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни, и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботизирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай