Бизнесът награди своите отличници

Бизнесът награди своите отличници | StandartNews.com

По две отличия за "Качество", "Растеж" и "Иновации", специален приз за "Минстрой" и Николай Вълканов

Домусчиев: Властта и предприемачите сме в една лодка

Борисов: Никаква толерантност за неплатени данъци и контрабанда

Бляскав пролетен бал събра бизнеселита и властта в София. На тържеството, организирано от най-авторитетната работодателска организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в българия /КРИБ/, присъстваха над 400 собственици и мениджъри на компании. Патрон на събитието бе премиерът Бойко Борисов. Уважиха го председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, министрите на околната среда и водите Ивелина Василева, на икономиката Божидар Лукарски, на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, на енергетиката - Теменужка Петкова, на транспорта - Ивайло Московски, на туризма - Николина Ангелкова, на финансите Владислав Горанов. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, депутати и банкери от водещи банки също бяха сред гостите.

"Това са лицата на бизнеса, благодарение на които икономиката се развива", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в приветствието си към гостите. Той посочи, че за да има развитие, властта и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка и да си помагат. "В една лодка сме", посочи Домусчиев. Той заяви пред гостите на бала, че е изключително горд, защото тук обществото може да види не просто цифрите от статистиката за икономиката на България, а лицата, които стоят зад тях. "Тук са собствениците и висшия мениджмънт на най-големите и сериозни компании, благодарение на чиито усилия българската икономика съществува и се развива. Поклон пред труда ви, пред упоритостта, пред търпението и пред всичко, което правите", каза Кирил Домусчиев. Той благодари на премиера Бойко Борисов, че е уважил поканата на КРИБ да бъде патрон на бала.

"Зад тази покана, която отправихме към Вас, стои увереността на КРИБ и нашите членове, че изпълнителната власт и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка в тези времена и да си помагат, с цел нашата държава да е едно добро място за правене на бизнес", посочи председателят на КРИБ. "Българската икономика да се развива в правилната посока, да има продукти с висока добавена стойност и такива, които са иновативни, качествени, да прославят името на държавата ни и да водят до ръст. Много наши компании създават такива продукти и това е предпоставка за бъдещето. Много разчитаме на това партньорство. Ние, политиците и изпълнителната, законодателната власт, сме в една лодка и трябва да гребем заедно в правилната посока и със съответния ритъм, за да може нещата да се случват", допълни Домусчиев.

Шефът на КРИБ заяви, че приходите от бала ще дадат старт на "Академия Икономика", чрез която студенти от втори и трети курс ще имат платени стажове във фирми, членове на КРИБ.
"Изплатили сме милиарди по европрограмите и парите са при вас", каза от своя страна Бойко Борисов. И припомни, че 10 милиарда ни е струвала абдикацията на държавата по време на предишното правителство, когато еврофондовете бяха спрени. "Няма да има никаква толерантност за неплащане на данъци и контрабанда", каза още Борисов. И се пошегува:

"Всички джипове с чужди номера, които са паркирани отвън, да си платят акциза, защото всичко се снима".
Кулминацията на бала бе връчването на най-авторитетните за бизнеса награди "КРИБ - Качество, Растеж и Иновации от България". 17 номинирани от Конфедерацията компании се бореха за отличията. Тежката дума по избирането на победителите е била на членовете на управителния съвет, които са имали право да поканят и други участници.
Първи да връчи отличия бе призован премиерът Бойко Борисов. Той даде двете награди в категория "Качество". Второто място бе за "Сименс". Отличието взе главният изпълнителен директор на компанията Боряна Манолова. Голямата златна награда бе за "Асарел-Медет" АД. Приза получи председателят на Надзорния съвет на компанията проф. Лъчезар Цоцорков.
В категория "Растеж" първенец е "Трейс Груп холдинг", а златото на КРИБ получи председателят на съвета на директорите проф. Николай Михайлов. Втората награда взе Галин Анастасов, шеф на компанията "Ден и нощ". Призовете връчи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В третата категория - "Иновации", на първо място бяха отличени "Пощенска банка" и нейният главен изпълнителен директор Петя Димитрова. Второто отличие - за "Каолин", взе Роберт Линдеман-Берк, собственик на "Кварцверке", която придоби българското дружество. Призовете даде бившият шеф на КРИБ Огнян Донев.

С бурни аплодисменти бе посрещнато обявяването на специалната награда за цялостен принос в развитието на икономиката. Тя е за проф. д-р Николай Вълканов и "Минстрой", съобщи Кирил Домусчиев, който връчи отличието.

След тържествената част организаторите разиграха томбола с награди, осигурени от членовете на КРИБ. Късметлиите спечелиха ваучери за почивки в луксозни хотели, екскурзии, уикенди за двама и дори велосипеди.

Премиерът - кавалер на Фандъкова

Крисия и "Хипнотика" за гостите

Миро поздрави Славка Бозукова за ЧРД, министри пеят Happy birthday на Горанов

Малката Крисия и красавиците от струнния квартет "Хипнотика" първи поздравиха гостите на бала със свои изпълнения. Детето чудо получи нестихващи овации за хита си от Евровизия - "Детска планета".
Настроението нажежи с хитовете си Миро, акомпанирайки си на бял роял. Певецът отправи специален поздрав за рождения ден на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова и за всички свои приятели от вестника.
В 00,01 часа след полунощ пък министрите запяха Happy birthday за своя колега - финансовия министър Владислав Горанов, който посрещна празника си на бала.

Лично премиерът Бойко Борисов бе кавалер на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай