Бизнесът търси 200 000 работници, фалира ако държавата не се намеси спешно

Това е световен проблем, заяви Веселин Халачев, председател на ОБК

Бизнесът търси 200 000 работници, фалира ако държавата не се намеси спешно | StandartNews.com

200 000 човека не достигат на бизнеса, 30 000 липсват в туризма, заради, което сезон 2024 е под въпрос. Държавата трябва да се намеси спешно и да улесни процесите за внасяне на работна сила от трети страни, в противен случай ни чакат много фалирали бизнеси. Това заяви Веселин Халачев, председател на най-голямата неправителствена организация на малкия и средния бизнес у нас – Обединени бизнес клубове (ОБК) и председател на БУТК – Българо-Узбекска Търговска камара.

„Проблемът с липсата на работна сила е проблем не само на България и на Европейския съюз, това е проблем от световен мащаб“, допълни г-н Халачев по време на Националния бизнес форум „Работна сила от трети страни в подкрепа на българския бизнес“, организиран днес в София -Хотел Балкан от ОБК.

Според председателя на сдружението трябва да се вземат спешни мерки, за да се улесни влизането у нас на работници от трети страни като Узбекистан, Киргизстан, Непал, Индия, Виетнам, Таджикистан. В момента процедурата е тромава, чака се с месеци за часове в Световния визов център, в консулските ни служби пък работят със стара техника и в силно редуциран състав. „Бизнесът не може да чака – знаем вече за десетки случаи, в които заради забавяне и тромава процедура, наши членове, обикновено производители, хотелиери, ресторантьори, са принудени да затворят. В България най-остра е нуждата от заварчици и медицински сестри“, каза още Веселин Халачев. Той уточни, че Узбекистан е готов да изпрати свои кадри у нас, както и да ги обучава в техни центрове, стига българските власти да подпомогнат и улеснят процеса. Огромна липса на работна сила има и в земеделието, логистиката, транспорта и строителството. 

Идеята за по-голяма ефективност в обработването на документите подкрепи и зам.министърът на икономиката Николай Павлов, който напомни, че ведомството му е инициирало сериозен анализ на проблема и че от началото на април работи дигитална платформа, синя карта, която ще дигитализира процесите за набиране на чужди работници у нас. Павлов предложи в привличането на висококвалифицирани кадри да се включат и търговските аташета в чужбина, които са 60.  

„Темата за работната сила е подценена, по нея се работи на парче, а от 2017 г. проблемите се задълбочават“, заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. Според Сачева темата за пазара на труда трябва да е водеща в социалната политика. Тя е убедена, че форуми като този – на който се срещат законодатели, администрация и бизнес, са изключително полезни.

За обединение на институциите в името на общата кауза призова и депутатът от ПП Ванина Вeцина. Според народния представител от БСП Драгомир Стойнев няма последователна политика по въпроса с работната сила. Липсата й се усещала и в администрацията.

В дискусията се включиха и представители на агенцията по Заетостта към МТСП, дирекция „Миграция“ към МВР, Министерство на външните работи, преподаватели, експерти, представители на бизнеса, както и представител на Министерство на труда и намаляване на бедността на Узбекистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иван
преди 1 седмица

Преди да започнеш някакъв бизнес, не трябва ли първо да провериш имали пазар и второ имали специалисти за твоя бизнес. Сега излиза , че фирмите са създадени на второто в този случай е пропуснато в бързината. При фалит срещу 2 лв. капитал регистрираш нова фирма и няма трагедия. Защо държавата трябва на го има за проблем?

Откажи