BILLA дари 23 тона хранителни продукти на над 6 100 нуждаещи се

Вигинтас Шапокс: "Развиваме бизнеса си по социално отговорен начин, с грижа за хората“

BILLA дари 23 тона хранителни продукти на над 6 100 нуждаещи се | StandartNews.com
  • През изминалата година съвместната дарителската инициатива с БЧК – „Купи и Дари“, подкрепи нуждаещите се с хранителни продукти на стойност близо 68 000 лева
  • Вигинтас Шапокс, изпълнителен директор на BILLA България: "Развиваме бизнеса си по социално отговорен начин, с грижа за хората"
  • "Съвместните ни усилия водят до положителна промяна в живота на хиляди семейства, изправени пред прага на бедността,” споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК

През 2021 г., в рамките на съвместната дарителската инициатива между BILLA България и Български Червен кръст – „Купи и Дари“, са събрани общо 23 071 кг трайни хранителни продукти на стойност близо 68 000 лв. Те са разпределени сред 2 737 индивидуални бенефициенти и 3 428 души, настанени в 48 социални институции, сред които домове за деца, помощни училища и центрове за възрастни хора. За пета поредна година дългосрочното партньорство между търговската верига и международната организация подкрепя социално уязвими лица, сред които попадат засегнати от пандемията, хора под прага на бедността, с увреждания и тежки здравословни проблеми, многодетни семейства с нисък доход, самотни родители и възрастни. Трайни пакетирани хранителни продукти от магазинната мрежа достигат до тях благодарение на дарения от страна на клиентите на търговската верига, допълнени от такива от страна на BILLA, с цел грижа за обезпечаване на най-необходимото за нуждаещите се.

„BILLA България продължава да е един от най-устойчивите дарители и лоялни партньори на Българския Червен кръст. Веригата за поредна година се отличи със своята отдаденост към общата ни кауза и сме щастливи, че съвместните ни усилия водят до положителна промяна в живота на хиляди семейства, изправени пред прага на бедността,” сподели акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

В рамките само на четвъртия отчетен период за 2021 г. (октомври – декември), инициативата „Купи и Дари“ подкрепи 602 социално уязвими лица и 564 бенефициенти от 8 институции, като събра над 5.5 тона (с 1 тон повече в сравнение със същия период на 2020 г.) основни храни на стойност над 17 700 лв. (спрямо близо 13 000 лв. за 2020 г.)

Кампанията продължава да увеличава своя обществен ефект, като за изминалата година организаторите отчитат най-голямо събрано количество на хранителни продукти в област София-град – 9 820 кг и региона на Варна, където дарението надхвърля 2 300 кг. Област Бургас се нарежда на трето място с над 1 600 кг, следвана от град Пловдив, където са предадени повече от 1 500 кг основни храни. Област София-град е водеща по броя бенефициенти, получили помощ – над 2 000  души, а след нея в тази категория остава Варна, където подпомогнатите лица са 594.

„Успехът  на инициативата „Купи и дари“ нямаше да бъде възможен без активното участие и подкрепата на нашите клиенти, които дават своя личен принос за всяка кауза, която компанията ни развива. Благодарение на съвместните ни усилия с БЧК, от 2016 г. досега в магазините ни са дарени близо 126 тона храна на стойност над 280 000 лв., а с тях са подкрепени над 45 000 граждани в страната. Тези резултати утвърждават целенасочените ни усилия да развиваме бизнеса си по социално отговорен начин, с грижа за хората,“ сподели Вигинтас Шапокс, изпълнителен директор на BILLA България.

В контекста на проекта „Купи и Дари“, в магазините на BILLA в цялата страна е разположена брандирана количка за дарение на хранителни продукти. Kлиентите на търговската верига могат да подкрепят инициативата, като закупуват и даряват продукти от първа необходимост – брашно, варива, макаронени изделия, захар и захарни изделия, олио, зеленчукови и месни консерви. Компанията поема ангажимент веднъж месечно да добавя хранителни продукти към събраните дарения във всеки свой обект, а БЧК разпределя количествата спрямо потребностите на индивидуалните и институционални бенефициенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай