Банки дават заеми с Е 600 млн. от ЕС

Банки дават заеми с Е 600 млн. от ЕС | StandartNews.com

Финансовите институции ще оценяват проектите, които кандидатстват за евтини кредити

Банки ще дават евтини кредити за бизнеса с близо 600 млн. евро от фондовете на ЕС. Почти 1,2 млрд. лв. по новите оперативни програми на ЕС "Региони в растеж", "Иновации и конкурентоспособност", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси" са разпределени за финансови инструменти (ФИ), сочат предварителните оценки на Министерството на финансите. Това представляват 10,27% от бюджета на четирите оперативни програми. Тези средства от оперативните програми няма да се дават безвъзмездно на бизнеса, а с тях ще се кредитират печеливши проекти. Финансовите инструменти ще се управляват от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (ФМФИБ), или т.нар. Фонд на фондовете. Мениджърското дружество беше създадено през октомври 2015 г. Тогава стартира процесът на структурирането му, който се проведе в сътрудничество със Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Бяха привлечени първокласни кадри с оглед спазването на най-високите стандарти за корпоративно управление. В рамките на едва няколко месеца бяха разработени всички системи за управление и контрол на дружеството.

В началото на месец март стартираха преговори между Фонда на фондовете и Управляващите органи по четирите оперативни програми по текстовете на финансовите споразумения. Първото от четирите споразумения вече е подписано - по ОПРЧР. Останалите - по ОПРР и ОПИК, ще бъдат подписани всеки момент. Това ще даде начало на процеса по подготовка на тръжни процедури за избор на финансови посредници. В тази връзка предстои подготовката и изпълнението на редица дейности, основните от които са: разработването на комуникационна стратегия и провеждането на комуникационна кампания; разработването на критерии за избор на финансови посредници и индивидуални бизнес планове по отделните финансови инструменти; провеждането на пазарни тестове и последващо детайлизиране на характеристиките на финансовите продукти; подготовка и организация на тръжни процедури за избор на финансови посредници и др. Банките, които бъдат избрани на финансови посредници по финансовите инструменти, ще оценяват проектите, които кандидатстват за заеми. Планира се още в рамките на тази година да започне обявяването на процедурите за избор на финансови посредници за финансовите инструменти по ОПРР, ОПИК и ОПРЧР. Структурирането на ФИ по ОПОС и провеждането на процедурите за избор на финансови посредници ще се проведе на по-късен етап, след приключване на ключовите действия по реформата във ВиК сектора.

Приоритет ще бъде структурирането на фондовете за градско развитие (с ресурс от 189,1 млн. евро) по ОПРР, за да се стимулира устойчивото регионално развитие и преодоляване на регионалните различия. Другият приоритет е въвеждането на ФИ за ОПИК под формата на дялово участие и квазидялово участие, за да се стимулира икономическия растеж и подобри конкурентоспособността на малките и средни предприятия. Така Фондът на фондовете ще дава възможност не само за по-евтино кредитиране на бизнеса, но ще участва и във формирането на капитала на стартиращи фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай