Българите - на дъното по заплати в ЕС

Българите - на дъното по заплати в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Брутната средна работна заплата в България е била най-ниска сред страните от Европейския съюз през 2010 година, като за периода тя е възлизала на 4396 евро, или средно 366 евро на месец по данни на Евростат.

Повишението за годината е в размер на 7.6%, което, макар и добър ръст, е значително забавяне в сравнение с нарастването от 13.9% предходната година и изключително ниската база, от която стартираме в сравнение с останалите европейски страни.

Дори сравнението на ситуацията у нас с Румъния не изглежда благоприятно. В северната ни съседка средната брутна заплата за 2010 година е била в размер на 5891 евро, или 490 евро на месец. Това е с близо 34% повече отколкото в страната ни.

Румънците ни бият и по отношение на ръста на брутната заплата, като той възлиза на 8.1% през 2010 година, макар през предходната година ръстът да е почти нулев.

За сравнение най-високата брутна заплата при ниво от 58 840 евро за 2010 година, или 4903 евро на месец, е била регистрирана в Дания, следвана от Люксембург с 49 316 евро и Холандия с 45 212 евро.

Въпреки положителните тенденции, разликите между заплащането при мъжете и жените се запазват. Средно жените в ЕС са получавали с 16.7% по-малко от мъжете през 2010 година, сочи статистиката на Евростат.

Най-малка разлика в заплащането между мъже и жени се открива в Словения, Полша, Италия и Малта, където тя е под 9%. Най-голяма разлика има в Естония, Чехия и Австрия, където тя е над 25%.

От януари 2012 година страните от ЕС (с изключение на Дания, Германия, Италия, Кипър, Австрия, Швеция и Финландия) въведоха минимални работни заплати, които варират значително.

Най-ниска е минималната заплата в Румъния и България при 138 евро и в двете, а най-висока е тя в Люксембург – при ниво от 1801 евро на месец.

Когато се отчете покупателната сила на парите, разликата във възнаграждението между най-богатата и най-бедната страна – Дания и България, се понижава от 15 към 1 на 5 към 1. Дори и с отчитането на покупателната сила обаче страната ни запазва позицията си в дъното на класацията.

Данъчната тежест за 27-те страни членки на ЕС е била 39.3% средно през 2010 година, което е било леко по-ниско в сравнение с пет години по-рано. Най-висока данъчна тежест от над 40% е регистрирана в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Австрия, Румъния и Швеция.

С най-ниско данъчно бреме се отличават Кипър и Малта от под 19% и в двете страни. Най-голямо понижение в данъчната тежест върху доходите е регистрирана в Холандия и Швеция от съответно 8 и 6%.

По отношение на почасовото заплащане, страната ни отново е в дъното на класацията със средно 3.10 евро на час, а на първо място е Белгия с 39.99 евро на час. За сравнение в Румъния средното почасово заплащане е по-високо с над 30% при 4.20 евро.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай