7 двуетажни влака ще возят софиянци и пловдивчани

Пътуваме до морето с интерсити, слагат фотоволтаични панела на жилищни сгради с 10 000 домакинства

7 двуетажни влака ще возят софиянци и пловдивчани | StandartNews.com
  • Планът за възстановяване и устойчивост получи благословията на Урсула фон дерЛайен
  • Пътуваме до морето с интерсити, слагат фотоволтаични панела на жилищни сгради с 10 000 домакинства

Един милиард лева са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за покупката на нови високоскоростни влакове, включително и двуетажни.

"Двуетажните влакове ще са 7 броя. Те ще са насочени преди всичко в района на София и Пловдив, където пътникопотокът е голям. Едноетажни са 35 броя. Те ще бъдат насочени в три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. По отношение на бързите влакове, тип интерсити, съставите ще са 20", поясниха от транспортното министерство.

Влаковете ще бъдат чисто нови и тепърва ще се произвеждат. Обществените поръчки, които предстои да бъдат обявени, ще са за производители от цял свят. Доставката на първите влакове, включително и на 18 маневрени електрически локомотива, се очаква да стане в началото на 2025 г.

Правителството получи в четвъртък личната благословия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  Актуализираният вариант на кабинета "Петков" включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. За целта България ще получи над 12 млрд. лева европейско финансиране. Предстои планът да бъде гласуван и в Съвета на Европейския съюз. Това трябва да стане до месец.

Първите европари по плана за възстановяване и устойчивост ще пристигнат в България в края на лятото, съобщи премиерът Кирил Петков на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен в четвъртък. Тя съобщи, че документът е одобрен от Брюксел и определи българския план като "изключителен" и посочи, че е "един от най-зелените в ЕС". Подчерта и значението на газовите връзките с Румъния и Гърция, което е важно за диверсификацията на доставките за страната ни.

Председателят на Еврокомисията посочи, че за да получи България парите, трябва да извърши реформи. Като задължителни тя посочи реформата в антикорупционната комисия и въвеждане на механизми за отчетност на главния прокурор.

Планът претърпя множество промени, като най-съществената е в заместването на малките газови централи с голям батериен комплекс край Стара Загора. Предвижда се той изцяло да бъде финансиран от Плана, за което е предвиден ресурс от 1,5 млрд. лв., или около 10% от всички безвъзмездни средства, които се очаква България да получи. Залага се повече на геотермална енергия и се планира изграждане на пилотна геотермална централа за топло- и/или електроенергийно производство, както и проучвания на 6 локации в страната за потвърждаване на съществуващите залежи.

Сред проектите в стълб "Иновативна България" най-много средства -  260 млн. лв., отиват за грантове за технологична модернизация. Ще бъдат оборудвани и над 2240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети.

В стълба "Зелена България" е посочено още,  че ще се изградят ВЕИ за жилищни сгради за 10 хил. домакинства и че въглищни мощности, вкл. в Маришкия басейн, няма да се затварят.

Сред проекти в стълб "Свързана България" се предвижда също така изграждане на интернет мрежи с висок капацитет в малки населени места за 350 хил. души, обновяване на 536 офиса на Български пощи, създаване в тях на офиси на едно гише и изграждане на зарядни станции за електромобили на 100 туристически локации.

В стълб "Справедлива България" е включена реформата в здравеопазването. Предвижда се въвеждането на е-здравеопазване. Ще бъдат изградени 10 центъра за мозъчно-съдови заболявания из цялата страна, 35 звена ще получат високотехнологична апаратура за педиатрична грижа, а 14 звена - за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Сред приоритетите е строителството на високотехнологичен протонен център за лъчетерапия. За предоставяне на спешна помощ в златния час ще бъдат закупени 6 медицински хеликоптера.

Центрове за комуникация 112 от следващо поколение ще са с нови съвременни услуги, свързани в електронна мрежа с възможност за обмен на видео, данни, глас и текст в реално време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай