5% отстъпка и за данък "хонорари"

Хората на граждански договори ще плащат накуп налога си за три месеца

5% отстъпка и за данък "хонорари" | StandartNews.com

София.   Хората, които получават хонорари или работят на граждански договор, също ще може да ползват 5% отстъпка за данъка върху доходите си.

В същото време те ще трябва да плащат наведнъж данъка върху доходите си за три месеца. Така в един месец от годината ще трябва да извадят сериозна сума от бюджета си, нещо, което беше забравено с въвеждането на плоския данък от 10%. Всичко това става с новите правила за плащане на данъци, които са в сила от 2013 г. От януари се промени редът за плащане на авансовите вноски на данъка върху всички суми, които фирмите изплащат на своите работници и сътрудници извън работната заплата. От януари до септември фирмите ще удържат всеки месец авансов данък от 10% върху изплатените хонорари, граждански договори и авторски възнаграждения. Но парите ще се внасят в хазната само на три пъти - до края на месеца след всяко от първите три тримесечия. За четвъртото тримесечие обаче работодателят няма да удържа авансов данък, гласят промените в данъчните закони. Хората ще получават парите по гражданските си договори и хонорарите, без да им е удържан 10% данък.

Така за Коледните празници ще имат повече пари в джоба си. Но след това гражданите ще трябва да обявят всичките си доходи в годишната си данъчна декларация, която ще се подава до 30 април 2014 г. И сами ще трябва да платят данъка за доходите си от последното тримесечие на предходната година. Ако подадат декларацията си и платят налога до 10 февруари 2014 г., ще ползват 5% отстъпка от дължимия данък за последното тримесечие. Но ще трябва да извадят накуп налога за три месеца и то точно след като новогодишните празници са изтънили семейния им бюджет. Промените са направени, за да се облекчи бизнесът, който вече ще прави по-малко авансови вноски в хазната. В същото време се връща старият ред, при който самите граждани ще трябва да си плащат дължимия данък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай