3D парола пази кредитната карта

Специален код или виртуално портмоне оставят измамниците на сухо

3D парола пази кредитната карта | StandartNews.com

София. Вярно е, че измамниците вървят една крачка пред всички технически новости във всяка област. Не значи обаче, че няма да се правят опити това правило да се промени. За целта всички трябва да се включим в начинанието, още повече когато става въпрос за парите ни. Защото зачестилите измами с банкови карти не може да бъдат овладени по друг начин освен с общите усилия на всички участници във взаимоотношенията банка клиент.

От една страна са банките, които са длъжни непрекъснато да инвестират пари във все по-модерни системи за защита и предотвратяване на измамите. Вярно е, че когато някой трезор се опита да икономиса от тези доста значителни разходи, веднага започват и пробивите. От другата страна сме ние, ползвателите на банкови карти, които имаме задължението поне да спазваме изискванията. А не да прикачим с кламерче ПИН кода към картата и да се чудим после как са ни обрали. Всъщност тези случаи се разгадават много бързо - щом парите са изтеглени пет минути след открадването на картата, ясно къде е бил кодът. Защото и най-гениалният хакер не би го разбил за толкова кратко време.

За да осуетят бъркането в сметките ни, IT специалистите на двете най-големи картови организации в света - Visa и MasterCard, представиха преди време най-ефикасните си разработки - защити чрез въвеждането на второ ниво на авторизация на картодържателя при транзакции или плащания с допълнителни защитни пароли. Те се наричат Verified by Visa или MasterCard SecureCode и са различни от ПИН. Защитата е по-известна още като 3D парола. Тя важи за всякакъв вид банкови карти и е валидна само при ползването на картата в интернет, при дистанционно пазаруване и плащане на сметки.

Услугата е безплатна и повечето големи банки в България я предлагат. За да придобиете тази защита, трябва да влезете в сайта на банката -дател на вашата карта, и да активирате услугата, въвеждайки своя стойностна парола, която само вие знаете. Тя трябва да съдържа между 8 и 11 знака и да отговоря на известни изисквания, които ще прочетете в упътването на страницата на банката. Смисълът на тази процедура е, че така само вие знаете паролата и никой друг не е свидетел на нейното въвеждане, няма и хартиен носител, който може да бъде откраднат при едни или други обстоятелства. Времето на действие на паролата е колкото продължителността на самата карта и не е нужно да се сменя за по-сигурно.

Тази парола е ценна и с това, че защитава картата първо при търговеца, където най-често стават измамите - с въвеждането на код за достъп и други данни, които може да се копират. Ако търговецът не поддържа тази парола, картодържателят може да оспори транзакцията, казва Васил Димитров, шеф на "Електронно банкиране" в Банка ДСК. 3D паролата е като още един катинар на вече заключена врата, защото тя се въвежда след всички останали - ПИН, потребителски код и т. н.

Когато си купуваме самолетен билет например, първо се въвеждат исканите традиционни защити и пароли и едва накрая се появява прозорче, в което се нанася 3D паролата. Чрез тази система още веднъж се защитават парите по сметката в случай, че някой вече е успял да научи останалите пароли. Важно условие е обаче търговецът да поддържа тази програма, казва Димитров. В противен случай негова е финансовата отговорност за евентуална кражба и той е длъжен да изплати откраднатото.

Защото за някои бизнеси търговците са решили, че допълнителното верифициране затруднява работата по операциите за плащане и са се отказали от него. Те са поели риска и предпочитат да платят в случай на кражба, отколкото да има отказали се клиенти заради трудности при онлайн плащанията. Преценили са, че ще им излезе по-евтино ако платят кражбата, отколкото да загубят клиенти.

Банките предлагат тази допълнителна парола за всяка карта и горещо я препоръчват. Друго тяхно предложение е т. нар. виртуална карта. Тя също е предназначена единствено за пазаруване в интернет. В нея се прехвърлят само парите, които са необходими за конкретната транзакция. И дори картовите данни да бъдат копирани, след плащането тя остава празна и нищо не може да се измъкне от сметката. На практика хакерът няма достъп до парите в сметката ти и в най-лошия случай ще дръпне само сумата за покупката, ако уцели момента, казват специалистите в тази област. Виртуалната карта е защита, която е разработена преди verified паролата и е малко по-неудобна заради повечето операции, които трябва да се направят преди самото пазаруване, а системата на защита е малко по-проста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай