350 проверки - 370 нарушения. Какво откри Комисията за потребителите

Нелоялните търговски практики са силно притеснителни, каза Стоил Алипиев

350 проверки - 370 нарушения. Какво откри Комисията за потребителите | StandartNews.com

"Проверките, които започнахме, показват тревожна тенденция. Броят на констатираните нарушения надхвърля броя на направените проверки". Това заяви пред БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев.

"От 350 проверки са констатирани 370 нарушения. По-тревожното е, че около 150 са нелоялните търговски практики при големи търговци, останалите са свързани с по-леки нарушения. Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време", коментира той в предаването "Неделя 150".

Най-голямата възможна глоба, според закона, е 50 000 лв. Тази глоба обаче не е с еднакво значение за различните търговци, подчерта Алипиев и добави, че за един голям търговец такава глоба няма да е от съществено значение. Той смята, че е добре да се помисли за увеличаване на глобите в следващия парламент.

По думите му констатираните нарушения са именно при големи търговци, защото те са проверяваните. Председателят на КЗП обясни, че проверките са насочени към тях, защото големите търговци могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали:

"Нелоялните търговски практики са един от основните проблеми на пазара. Те са проблем, защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени. Упражнявани в такива големи размери, упражнявани от търговци, които имат този голям пазарен дял, те неминуемо завличат всички останали участници в пазара".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай