11 млрд. не стигат за пенсии. Какво става с парите на държавата

Коментира бившият социален министър Христина Христова

11 млрд. не стигат за пенсии. Какво става с парите на държавата | StandartNews.com

Напрежението и проблемите около пенсионната система и пенсиите стават все по-големи с всяка изминала година, коментира пред БНР бившият социален министър Христина Христова. След новото удължаване на държавния бюджет за 2022 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Христова обаче подчерта, че дефицитът расте, а осигурителните вноски на работещите стигат наполовина за изплащане на пенсиите.

"През 2023 г. дефицитът във Фонд "Пенсии" вече стана 11 млрд. Това е много сериозно. Напрежението и тревогата става все по-голяма около финансовата устойчивост на пенсионната система. За последните 10 години дефицитът се е увеличил 2 пъти", отбеляза тя. 

И въпреки увеличението за голяма част от пенсионерите, пенсиите не стигат за осигуряване на добро качество на живот. "Въпреки че намалява, инфлацията продължава да е на много високо ниво. Намалява покупателната способност и трябва да има някакво покриване", категорична бе Христова. 

По думите й след бюджет 2023 г., веднага трябва да се пристъпи към бюджет 2024 г. Ще видим какви резерви ще се търсят, каза тя. 

"Дефицитът е голям, а необходимостта от финансови средства за пенсии за годината се покрива половината от бюджета. Пенсионно-осигурителните вноски на работещите хора трябва да стигнат за пенсиите следващия месец, само че те стигат наполовина. Това е голям проблем". 

"Вече сме средата на година. Капиталовите разходи са доста големи, те няма да могат да се изпълнят. Оттам ще се вземат няколко милиарда", изказа мнение бившият социален министър. Тя предупреди още, че трябва много внимателно да се борави с държавните финанси. 

От 1 юни се направиха големи промени в системата за социално подпомагане, като еднократната помощ от 375 лв. се увеличи трикратно. По думите й трябва да се гарантират и другите социални плащания, защото хората разчитат на тях.

"Системата за социално подпомагане не е онова спасение и опора за хората, които не могат да се справят сами. Държавата не може да ги остави в такова положение", заяви Христина Христова. 

Тя коментира и обезщетението за майчинство за втората година. Според нея спорът тук е много голям. Това е обезщетение, което да замести доходите от труд, обясни тя и добави мнението си:

 "Най-ниската цена на труда в България е минималната работна заплата. Затова нека обезщетението е колкото минималната работна заплата. Дебатът е принципен. Трябва да се видят възможностите на бюджета". Дебатът за минималната заплата, която в момента е 780 лв., става още по-голям, подчерта Христова. Според нея по този въпрос трябва да се внимава и да има колективно трудово договаряне. 

/Pariteni.bg/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай