1000 евро разлика между най-евтините и най-скъпите жилища в София

От януари до септември е отчетен значителен ръст в цените

1000 евро разлика между най-евтините и най-скъпите жилища в София | StandartNews.com

За периода от януари до септември 2021 година е отчетен значителен ръст в цената на жилищата в София. Той е в размер на 9%. Изменението е на годишна база, съобщи сайтът pariteni.bg.

Данните сочат, че 1000 евро на квадратен метър може да достигне разликата в цените на жилищата в различните квартали в столицата. Най-скъпо се продават апартаментите в кварталите „Иван Вазов“, „Изток“ и „Лозенец“, където цените са съответно 1910 евро на кв. м., 1858 евро на кв. м. и 1743 евро на кв. м. Сред лидерите се нарежда и ж.к. „Яворов“ с цени от 1810 евро на кв. м. Очаквано, най-евтино е в крайните квартали. „Люлин“ е лидер по най-ниски цени от типа 991 евро на кв. м. следван от ж.к. „Надежда“ с 996 евро на кв. м. „Дружба“ също е в челната тройка по ниски цени с 1030 евро на кв. м., показват данни на компания за недвижими имоти.

Всъщност жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар, сочи анализът на брокерите.

От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт”, коментира брокерът Люба Атанасова. По думите й сме в момента има "изключително динамичен пазар" с активно банково участие. Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай