Лизингови компании дават талона за море в Гърция

Лизингови компании дават талона за море в Гърция | StandartNews.com

Някои лизингови компании намериха изход от ситуацията с големите талони на автомобилите, които се изискват от гръцките полицаи. От дружествата признават, че всеки ден получават много запитвания от клиенти как да процедират, ако им се наложи пътуване до югозападната ни съседка. В "Мото Пфое", където работят със собствен лизинг, обясниха пред "Стандарт", че при нужда предоставят на клиентите си големия талон, но след подписване на декларация от негова страна и специално споразумение, че двете страни ще носят споделена отговорност, ако нещо се случи с автомобила. Така реално компанията работи в услуга на клиентите си, които искат да отидат на море или по работа в Гърция. В югозападната ни съседка налагат глоба от 1030 евро и свалят номерата, ако шофьорът не носи големия талон на автомобила.

За голямо количество запитвания от клиенти съобщават и от вносителя на Peugeot "София Франс Ауто", които също работят със собствен лизинг. Клиентите на компанията, които пътуват в Гърция, се интересуват предимно дали могат да получат големия талон на колата за пътуването. От лизинговата компания са приели варианта да им предоставят копие от Свидетелството за регистрация на МПС с нотариална заверка и придружаващо писмо, които да представят при нужда на властите в Гърция. Въпреки че по принцип властите в Гърция изискват оригиналния талон, засега клиенти на "София Франс Ауто" не са се оплаквали от актове или други проблеми в югозападната ни съседка. От други лизингови компании и вносители на автомобили обаче заявяват, че са имали запитвания само от клиенти, закупили товарни автомобили, докато с леките не са чували да има проблеми дори и от хора, пътували до Гърция.

Няма промяна в позицията на Гърция по отношение на изискването при влизане в страната водачите на всички автомобили да носят оригинала на Свидетелството за регистрация, Част I. Това съобщиха от транспортното ни министерство. За днес е насрочена официална среща на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев с посланика на Гърция в София Н.Пр. Демостенис Стоидис, на която ще се дискутира проблемът, съобщиха от ведомството. Все още няма отговор от Атина и на молбата ни за провеждане на среща между автомобилните администрации на двете страни по въпроса, казаха още от транспортното ни министерство. Никакъв официален документ, в който черно на бяло да се казва, че оригинали на големия талон няма да се изискват примерно от водачите на леки автомобили, не е пристигал у нас, твърдят от ведомството. Всички изявления по въпроса досега са само устни и нямат официален характер, категорични са оттам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай