Златото рекордно скъпо

Финансисти нарекоха влиянието на вируса върху икономиката - Черният лебед

Златото рекордно скъпо | StandartNews.com

Цената на златото стигна 7 годишен рекорд като проби нивото 1582,2 долара за тройунция заради растящата епидемия от китайския вирус и очакванията, че това допълнително ще забави световната икономика.

Финансови експерти пък нарекоха коронавируса – Черният лебед, защото е рядко събитие и много трудно прогнозируемо, но с голямо влияние върху световния БВП. Същият термин е бил използван и при финансовата криза през 2008-2009 година, но сега икономистите твърдят, че ситуацията с вируса е по-опасна от финансовия трус преди десетилетие.

Според тях световната икономиката започва да се стагнира заради коронавируса. Един явен симптом е падането на  индекса на промишлените метали, които следи рейтинговата агенция Moody's, пише в изследване на експертите й. Той пряко влияе върху ръста на световния БВП. Анализаторите обясняват, че при забавяне на този индекс, задължително следва понижаване на ръста на глобалната икономика. В момента този индикатор стигна най-ниското си ниво за последните 3 години, като тези критични нива не са постигани дори в най-сложните моменти на търговската вайна между САЩ и Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай