Ръстът на икономиката създава работни места

Ръстът на икономиката създава работни места | StandartNews.com

Ръстът на икономиката вече генерира нови работни места. През 2015 г. безработицата ще слезе под границата от 10% и ще се доближи до средното за ЕС равнище. Това се посочва в доклада "Икономически и финансов наблюдател" на Българската банка за развитие за първото тримесечие на 2015 г. Ръстът на средната работна заплата в страната се ускорява в сравнение с 2014 г., което се дължи както на повишаването на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, така и на доброто развитие на конкретни сектори на икономиката, генериращи търсене на труд със специфична квалификация, посочват от ББР.

Растежът на българската икономика се ускорява през първото тримесечие, като принос за това имат вътрешното търсене и износът. Всички икономически сектори, с изключение на строителството, регистрират ръст на годишна база, а очакванията на бизнеса се подобряват.

Привлечените преки чужди инвестиции в България обаче остават на ниски нива, като една от причините за това е все още несигурната бизнес среда, пише в анализа. През първите три месеца на 2015 г. банките остават добре капитализирани и с висока ликвидност. Търсенето на заеми е ограничено, но банките имат достатъчно ресурс да подкрепят евентуален ръст в търсенето на кредити като последствие от очаквания ръст на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай