Новина от Асен Василев. Вървим ли към еврото?

Финансовия министър с подробен анализ

Новина от Асен Василев. Вървим ли към еврото? | StandartNews.com

Важна новина, свързана с влизането ни в еврозоната от финансовия министър.

Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г. Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред медии след неформалното заседание на ЕКОФИН в Гент, Белгия, пише plovdiv24.bg.

"Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство. Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ", коментира той.

По думите му той чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2,2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, посочи той.

В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация министър Василев изрази оптимизъм, че ротацията ще се случи: "Знаете колко трудно беше сглобено правителството първия път. Направи се законодателна програма, направи се правителствена програма, което доведе и до успешен край на преговорите миналото лято. Сега в момента също имаме документ, който е отправна точка. Успяхме да придвижим напред много тежки законодателни промени, които отлежават с десетилетия.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай