Горещи данни! С колко скочи петролът

Това се случва за шеста поредна седмица

Горещи данни! С колко скочи петролът | StandartNews.com

Цените на петрола в азиатската търговия се покачиха днес. Те вървят към увеличение за шеста поредна седмица.  Вчера Саудитска Арабия и Русия съобщиха, че ще продължат и през септември да добиват и изнасят по-малко петрол, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 30 цента, или 0,4 на сто до 85,44 долара за барел.

Американският лек суров петрол се покачи с 36 цента или 0,4 на сто до 81,90 долара за барел.

Вчера Брентът успя да покрие спада от 2 на сто, реализиран в търговската сесия в сряда, и върви към седмичен ръст от 0,4 на сто. Американският лек суров е напът да затвори седмицата с поскъпване от 1,4 на сто, след като в сряда стана ясно, че американските запаси са сериозно намалели - с цели 15,4 милиона барела през миналата седмица, докато анализатори очакваха спад от едва 1,37 милиона барела. Това е и най-големият спад на американските запаси от суров петрол от 1982 г. насам.

Съобщението на Саудитска Арабия, че и през септември ще добива 1 милиона барел петрол по-малко идва ден преди днешното заседание на ресорните министри от страните на ОПЕК+, които ще обсъдят актуалното състояние на петролните пазари.

На срещата на т. нар. Съвместна министерска монигорингона комисия (JMMC) не се очаква да се вземат решения за промени на сегашната политика на картела, но изявата на Рияд и съобщението на руския вицепремиер Александър Новак, че Москва и през септември ще изнася с 300 000 барела петрол по-малко повдигат въпроса за сигурността на доставките и повишават цените, посочва Ройтерс.

През юни ОПЕК+ договори сделка за ограничаване на добива и доставките до 2024 г. включително, а стъпките на Саудитска Арабия и Русия са в унисон с това решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай