Дървесината – скъпа, както никога досега

Икономиката на Европа е заплашена от допълнителни големи ограничения

Дървесината – скъпа, както никога досега | StandartNews.com

Икономиката на Европа е заплашена от допълнителни големи ограничения, поради недостига на материали и натоварвания вследствие на нарастващите цени на суровините и междинните продукти, пише Investor.bg

Независимо дали става дума за дървен материал, стомана или пластмаса, газ или метанол - за почти всички групи суровини компаниите очакват допълнителни увеличения на цените в двуцифрения процентен диапазон, показва проучване сред 1000 европейски компании, проведено от базираната в Щутгарт консултантска компания Horvath в началото на юли, с което разполага германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Най-рязкото поскъпване на суровините е регистрирано за дървесината, която сега е два пъти по-скъпа в сравнение с септември 2020 г. И не се вижда край: „На всеки два до три дни цените на суровината се коригират нагоре. Северна Америка и Китай определят тенденцията, където цените вече са с една трета по-високи от тези в Европа“, казва експертът по цените на Horvath Данило Зата.

За дървесината анкетираните производители очакват увеличение с до 33% до края на годината.

По отношение на така важната гореща стомана цените на тон са се повишили с 60 процента от началото на годината. Индустрията очаква допълнително увеличение от до 18 процента до края на годината. Все още ограниченото предлагане се сблъсква с клиенти, които почти са изразходвали запасите си, но които внезапно изпитват сериозна нужда от стомана поради рязкото нарастване на световната икономика.

Преди няколко месеца германската автомобилна индустрия имаше очаквания, че недостигът на полупроводници ще намалее през втората половина на 2020 г. и че производството на автомобили няма да се забавя толкова силно. Но надеждите се топят, както показват последните оценки от най-важния германски индустриален сектор.

Прогнозата на VDA отпреди няколко дни гласи, че продажбите на автомобили в Германия ще нараснат само с три процента до три милиона автомобила. Преди това индустрията очакваше ръст от осем процента.

В момента автомобилната индустрия е притеснена от ситуацията в Малайзия, където огнищата на коронавируса нарушават производството на чипове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай