Докато ние се караме, Румъния вдигна рейтинг

Северната ни съседка очаква 5 процента ръст за годината

Докато ние се караме, Румъния вдигна рейтинг | StandartNews.com

 

Докато политиците ни се карат в парламента, а шансовете за правителство остават неизвестни, Румъния се поздрави с по-висока перспектива на кредитния си рейтинг и е на крачка да ни достигне. В същото време очаква до края на годината да възстанови икономиката си, като ръста й ще е 5 процента.

Standard & Poor's обяви в петък, че променя от негативна към стабилна перспективата на кредитния рейтинг на северната ни съседка, който е BBB-.

За сравнение бг рейтинга спрямо тази агенция е ВВВ, но последното повишение бе едва през есента на 2019-та.

Standard & Рoor's твърди, че Румъния е успяла да намали фискалните рискове, а програмата на правителството се възприема като надеждна. Публичните и външни финанси на Румъния отчитали стабилизия. Въпреки повишения бюджетен дефицит на държавата, според кредитната агенция рисковете ще се намалят от перспективата за многократна реализация на средства от ЕС в заявена от правителството пред Брюксел амбициозна програма за реформи и връщането към икономическия растеж. Ръстът за 202, година се очаква в Румъния да е 5 процента.

„Повишихме перспективата на рейтинга на Румъния, защото смятаме, че краткосрочните фискални рискове са затихнали. Правителството, което пое мандата след изборите миналата година, бързо взе курс на консолидация, който смятаме, че ще гарантира, че държавните и външни дългови резерви на Румъния ще останат на стабилно ниво до 2024 г. Икономиката на Румъния демонстрира устойчивост през 2020 г., а за тази година прогнозираме, че ще се върне към нивата преди пандемията през 2021 г., като се очаква ръста да е с 5%. Възстановяването на икономиката след пандемията ще зависи от финансираните от ЕС инвестиции. Страната има сравнително слабо усвояване на средства от ЕС, но считаме, че дори процентът на усвояване да е около 50 % в съответствие с програмния период 2014—2020 г., това би било окуражаващо за пазарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай