Стрес-тест за млади банкери

Стрес-тест за млади банкери | StandartNews.com

Членовете на журито на среща с участниците в конкурса днес

Кои са лицата на следващото поколение банкови шефове, наследници на сегашните именити банкери, управляващи в момента кредитните ни институции? Какви са техните качества, достатъчно добре ли са подготвени, за да могат да се справят с предизвикателствата, които им предстоят? Тези въпроси не вълнуват единствено собствениците и акционерите на трезорите - всеки би искал да знае какво се случва в банките, на които сме поверили парите си. И тъй като в основата на всеки успех или неуспех са хората, вестник "Стандарт" реши да представи новите лица, които се готвят да поемат щафетата в банките. Да покажем новата генерация, която не само ще трябва да затвърди успехите, но и да има сили да посрещне новите предизвикателства - и технически, и свързаните с доверието в системата.

Затова в. "Стандарт" с подкрепата на Асоциацията на банките в България, БНБ и фондация "Буров" организира конкурс, наречен "Новата генерация: Банкерите". След ситото, което направиха банките сред собствените си кадри, най-добрите са номинирани за участие в конкурса. Това са служители както на високите нива, така и на по-ниските, които са показали, че са перспективни в своето професионално развитие.

Най-добрите млади банкери у нас днес ще бъдат подложени на стрес-тест. Всички кандидати, номинирани за участие в конкурса "Новата генерация: Банкерите", ще застанат очи в очи с Обществен съвет, който ще избере първенците. Членовете на журито поискаха неформална среща на номинираните млади банкери, за да се запознаят лично и да добият преки впечатления от всеки номиниран. В неформален разговор корифеите на икономическата мисъл в България искат да разберат как мислят младите, да беседват с тях извън рамките на CV-то.

В журито влизат представители на академичната и научната общност в България. Това са доц. Стоян Александров - ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, доц. Даниела Бобева - Институт за икономически изследвания към БАН, доц. Григорий Вазов - ректор на Висшето училище по застраховане и финанси /ВУЗФ/, проф. Стефан Вачков - ръководител на катедра "Финанси" към Икономически университет - Варна, проф. Боян Дуранкев - икономист, преподавател в УНСС, Бисер Манолов - член на надзора на Фонда за гарантиране на влоговете, Олег Недялков - основател на "Доверие обединен холдинг" и на ОББ, проф. Гарабед Минасян - Институт за икономически изследвания в БАН, проф. Емилия Миланова - преподавател в УНСС, Владимир Ташков - председател на Фондация "Буров", и доц. Емил Хърсев - финансист, преподавател по банково дело и банков мениджмънт в УНСС.

Те вече са се запознали с документите, предоставени от банките за всеки номиниран.
На днешната среща ще стане ясно и по какъв начин ще бъдат оценявани кандидатите.
След като всеки от членовете на Обществения съвет добие лични впечатления от участниците в конкурса, ще има малко повече от две седмици, за да обяви оценките си. Победителите ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои на 8 декември в Белия салон на Националната художествена галерия.

Борят се в пет категории

Освен за голямата награда "Млад банкер 2015" представителите на новата генерация в банките ще се състезават в още няколко категории.

* "Бърз старт" се присъжда за най-скоростно израстване в кариерата. Измерва се със съотношението "позиция/време" (колко бързо се е доказал кандидатът, за колко време се е издигнал в йерархията).

* "Млад експерт" се дава за експертна дейност в организации, свързани с дейността на банката /работни групи, комитети/, дейност в структурите и звената на АББ или в други специализирани организации, в международни проекти и законодателни инициативи.

* "Социална ангажираност" се присъжда за участие в социални кампании, обществени организации, благотворителни каузи или спортни инициативи, публикации в областта на финансите и банковото дело, преподавателска дейност.
* "Кариера без граници" е за успешно развитие на млади българи в международни финансови институции.

Участниците са до 40 години

Ето условията, на базата на които банките пресяха кандидатите си. Възрастта на участниците не трябва да е над 40 години, те трябва да имат професионален опит на ръководна позиция в кредитни институции поне пет години. Друго важно условие е образованието - кандидатът следва да посочи степента, която е придобил - бакалавърска, магистърска, докторска. Допълнителните квалификации също са от значение - участия в квалификационни курсове, семинари, обучения, специализации и други в областта на финансите и банковото дело. Членство в професионални организации в областта на икономиката и финансите носи допълнителни точки, както и публикации и публични изяви по теми в областта на финансите и банковото дело. Участията в национални или международни работни групи, комитети и други подобни структури по теми в областта на финансите и банковото дело или в работни структури на ниво банкова група не остават незабелязани от журито. Също и участията в комитети или работни групи на Асоциацията на банките в България или зад граница.

Номинираните

Израстват в кариерата от стажанти до шефове

Ана Атанасова, СИБАНК

Само за две години началникът на отдел Ана Атанасова става директор на една от ключовите дирекции в СИБАНК - "Малки и средни предприятия". И откакто поема поста, продажбите в кредитите растат с над 20% всяка година, а кредитният портфейл в сектора се е увеличил двойно.

Кирил Величков, СИБАНК

Кирил Величков е добре познат в централата на KBC Груп в Брюксел, защото работи активно по европейски проекти там, а от октомври 2015 г. е мениджър на групата в European Financial Instpuments Competence Centre. От 10 г. е преподавател в НБУ, от 11 г. е доктор по икономика със специализация европейски фондове, представлява КВС Груп в работна група в рамките на Виенската инициатива, и т.н.

Румен Радушев, Пощенска банка

Румен Радушев е гръбнакът на частното банкиране в Пощенска банка, началник управление "Индивидуално банкиране и алтернативни канали". Кариерното му развитие може да се определи като история на успеха. Започва от най-ниското стъпало и за кратко време стига до управление на неколкостотин служители.

Дончо Донев, Пощенска банка

Дончо Донев е началник управление "Капиталови пазари" и отговаря за управлението на огромни активи и пасиви. Под неговото ръководство Пощенска е обявена за най-активната банка на местния паричен пазар. Силно социално ангажиран - освен с водещо участие във всички социални инициативи на банката, е доброволец към Министерството на спорта за работа с младежи от уязвими групи.

Елица Костова, Д банк

Елица Костова е директор "Планиране, контрол и финансова отчетност". Специалист по планиране и бюджетиране, работила е и в областта на лизинга. Трупа опит в няколко банки в България на ръководни длъжности.

Кирил Георгиев, ОББ

Кирил Георгиев ръководи отдел "Местни клиенти и проекти" в дирекция "Големи корпоративни клиенти". Тръгнал от позицията на стажант, израства до сегашната си длъжност за три години. Има две магистърски степени - по финанси в УНСС и по авиационна техника и технологии от Техническия университет. Освен финансов анализатор, той е и сертифициран пилот.

Деян Стоилов, ОББ

Деян Стоилов е старши анализатор в "Корпоративен риск" с множество сертификати в областта си. Активен обучител е в банката в областта на риска и финансовия анализ. Бакалавър е по "Компютърни системи и технологии" от ТУ и магистър МИО в УНСС.

Николай Димитров, ББР

Николай Димитров е началник управление "Корпоративно банкиране", едновременно с това преподава "Сливания, придобивания и корпоративно преструктуриране" в УНСС, има докторска степен по икономика от УНСС.

Боян Стефов, Банка ДСК

Боян Стефов е шеф на направление "Корпоративно банкиране". Той е един от агентите на промяната и основен двигател в процеса на предприетата от Банка ДСК трансформация на бизнес модела.

Добромир Добрев, Райфайзен банк България

Добромир Добрев е член на управителния съвет на Райфайзен банк, България, с ресор "Корпоративно банкиране". Няколко години е управител на "Райфайзен лизинг", а в момента е и председател на контролния съвет на лизинговото дружество.

Михаил Комитски, СЖ Експресбанк

Михаил Комитски е директор "Специализирани финансови услуги", управител на Sоgelease България и на СЖ Факторинг, член на съвета на директорите на BRD Sogelease Румъния. Магистър по приложна икономика от университета Дофин в Париж, а преди това учи икономика в Ница. Води лекции по макро и микроикономика в два френски университета. Започва кариерата си като стажант в Сосите Женерал във Франция.

Цветан Петринин, Ти Би Ай Банк

Цветан Петринин е възпитаник на УНСС, НБУ и INSEAD в Сингапур. Неговият сегмент е потребителското банкиране. Освен в България е работил в банки в Русия, Украйна и Румъния.

Виржиния Алексиева, Canosa Capital, Лондон

Биографията на Виржиния Алексиева е като георграфски справочник - учене и работа в София (пълна отличничка на Математическата гимназия), Торонто, Милано, Хилверсъм - Холандия, Лондон. Започва като финансов стажант в Nike, след това е финансов анализатор в Lazard, след това в Goldman Sachs equity strategist в Canosa Capital, Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай