МФ прогнозира икономически растеж от 2.1%

МФ прогнозира икономически растеж от 2.1%  | StandartNews.com

София. Министърът на финансите Петър Чобанов прогнозира, че икономическият растеж ще достигне 2.1% за настоящата година.

Положителната прогноза се различава от досегашната оценка за ръст на БВП от 1,8 на сто, а причината за това са подобрените очаквания на Европейската комисия и Международния валутен фонд за развитието на европейската и световната икономика.

Чобанов посочва, че вътрешното потребление в България ще се увеличава благодарение на повишаването на потребителското доверие, възстановяването на пазара на труда и реалното нарастване на доходите на домакинствата.

От думите му стана ясно, че за периода 2015-2017 г. финансовото министерство предрича ускоряване на растежа от 2,6% до 3,4%.

Финансовото министерство е заложило брутният вътрешен продукт на България за 2014 г. да постигне растеж от около 1,6%. Европейската комисия също повиши неотдавна прогнозата си за икономическия растеж на България и предвиди през 2014. той да бъде 1,7%. Очакванията, заложени през есента на миналата година, бяха за ръст от 1,5%. Европейската банка за възстановяване и развитие пък прогнозира ръст на родния БВП от 2% през 2014 г.

Чобанов иска и да се достигне ръст на инвестициите в размер на 3% в рамките на същия период заради капиталовите разходи на правителството.

Очакванията на министерството са, че преките чужди инвестиции ще се стабилизират на нива малко под 3% от БВП. Ако това равнище бъде постигнато, те ще осигурят пълно покритие на дефицита по текущата сметка на платежния баланс.

Финансовият министър подчерта, че министерството продължавало да работи по понижаването на бюджетния дефицит. Очакванията са, че до 2017 г. той ще спадне до 0,9% от БВП. Прогнозите за недостиг от 1,5% през 2015 г. и от 1,1% през 2016 г. остават непроменени. Чобанов увери, че към края на февруари дефицитът е по-нисък от този през февруари 2013 г.

Безработицата вероятно през 2014 г. ще се понижи слабо до 12,8%. За февруари статистиката показа, че нивото на безработица е нараснало до 13,1%. МФ разчита, че до 2017 г. равнището на безработицата ще спадне до 10,9%. Причините за по-оптимистичната прогноза са в позитивните очаквания за постепенно засилване на заетостта, подкрепено от по-високото търсене на труд, както и от повишената икономическа активност.

През 2014 г. инфлацията ще остане сравнително ниска под влиянието на очакваната благоприятна конюнктура на международните пазари на суровини, предричат още от ведомството. Очакванията са, че през 2015 г. инфлацията ще се ускори до 2,4%, след което ще се забави до 1,7-1,8% в периода 2016-2017 г. Към края на февруари дефлацията в страната достигна 2,2% на годишна база, след осем поредни месечни понижения на индекса на потребителските цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай