България е първа в Европа по употреба на допинг

България е първа в Европа по употреба на допинг | StandartNews.com

България е на първо място в Европа по употреба на хранителни добавки, съдържащи допинг,обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред Нова ТВ, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация.

Той призна, че това ни поставя до страните като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите.

Кралев обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга. Според него това касаело най-вече професионалния спорт. „Искаме обаче да обърнем внимание и на аматьорски центрове и фитнес залите. Според официални данни България е на първо място по употреба на съдържащи забранени вещества стимуланти във фитнес залите", отчете Красен Кралев в интервю за Ани Цолова.

Поканата е свързана със случай с тийнейджър, който е „хванат" в наличие на допинг вещества в кръвта – младежът обаче тренира във фитнес зала и консумира протеинови добавки. „Има такава ситуация, но аз не искам да хвърлям в паника зрителите", каза по конкретния случай спортният министър.

Според министър Кралев често пъти всичко зависело от производителите на добавките: „Има такива, които спазват рецептурите и законодателството, но има и такива, които злоупотребяват и използват забранени вещества". Статистиката му сочи, че минимум 10 уведомления дневно се подавали за съмнителни като съставки стимуланти за спорт и фитнес.

„В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат нянакъв видим резултат с тялото си. И, за съжаление, прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им дават видове анаболи", обяснява министърът на младежта и спорта.

Според него една от задачите на антидопинговата стратегия ще бъде създаването на национален регистър на фитнес залите: „Най-големите вериги на спортни клубове ни подкрепиха, защото там се предвижда образователен ценз за фитнес инструкторите".

По думите му съвсем спокойно фитнес инструкторите и собствениците на подобни клубове могат по европейски пример да си направят съответна браншова асоциация. „Там те ще могат и да преподават и да сертифицрат инструкторите – големите вериги вече го правят, там работят квалифицирани кадри, имат висше образование, минават специализации, имат сертификати".

„Все пак, за да дава съвети и напътствия за упражнения един инструктор трябва да има съответни познания", каза още министърът.„Защото когато младежите отиват да тренират, трябва да бъдат подготвяени, иначе много лесно можеш да си навредиш на здравето", обобщи Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай