2018 г. Русе става строителна площадка

2018 г. Русе става строителна площадка | StandartNews.com

2018-а година става годината на голямото строителство за Русе. Това обяви кметът на града Пламен Стоилов по време на 20-атата дискусия "ДА! На българската икономика", която се проведе в емблематичното за дунавската ни столица Доходно здание. Няма друга такава година в почти 2000-ата история на Русе, тъй като ще се работи едновременно по над 30 големи инфраструктурни обекта плюс цялостен ремонт на над 150 улици и тротоари, категоричен бе Пламен Стоилов и допълни, че догодина Русе ще се превърне в една огромна строителна площадка.

Като домакинът на дискусията "Да! На българската икономика" мисля, че на Русе му подхожда да домакинства на такива събития предвид на това, че нашият град е флагманът на Севера – водещият град на Северна България, посочи Пламен Стоилов. Така че ние задаваме темпото и това, което се случва в нашия град е определящо и за останалите области и общини на север от Стара планина, категоричен бе русенският кмет.

Най-големият проблем на Северна България, от който страда и гр. Русе, е липсата на съвременна транспортна инфраструктура, отчете още кметът Пламен Стоилов. Затова нямат алтернатива нито магистралата Русе – Велико Търново и връзката й с магистрала „Хемус", нито Дунав-мост 3 при Русе – Гюргево, категорично заяви той. Кметът горещо благодари на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, че проблемите на Северна България и най-вече на Русе вече са издигнато като държавни приоритети и беше даден бърз ход на изграждането на магистралата Русе – В. Търново, както и за пълната подкрепа в най-кратък срок да бъде изграден Дунав мост 3.

Още повече, че Русе отдавна историята го е предопределила да бъде водещ логистичен център не на България, а на Балканите, заяви Стоилов. С подновяването на работата на летище Русе, за което също очаквам в най-скоро време добри новини, много се надявам да направим така, че бизнесът все повече да избира Русе, защото наистина нашият град вече предлага изключително добри условия за бизнес, заяви кметът на дунавската ни столица.

Вече всички видяхме, че не се оправдаха очакванията мостът при Видин да разтовари трафика. Напротив, трафикът в Северна България стана още по-интензивен, посочи Стоилов. Камерите всеки ден засичат над 5000 тира в двете посоки по печално известния Път-убиец между Русе и Бяла, което е много за този участък, допълни той.

Ние – кметовете на общини, заедно с държавните институции, трябва да правим така, че бизнесът да се чувства комфортно, да работи свободно и активно, за да постига изключително високи резултати, тъй като без него няма развитие, няма висок стандарт за живот, заяви още Пламен Стоилов. Благодарение на сътрудничеството ни с бизнеса през последните 6 години заедно направихме тази голяма видима промяна, направихме Русе символ на ускорено и проспериращо икономическо развитие във всички аспекти със солидни цифрови изражения. Над 200 млн. лв. бяха влети в русенската икономика през 4-те години на моя първи мандат като кмет, отчете Пламен Стоилов. Над 120 млн. инвестиции вече са осигурени през първите две години на втория ми мандат, а се надявам до края на мандата количеството на инвестициите отново да надхвърлят 200 млн. лева, заяви Стоилов. Тези пари влизат в Русе, усвояват се от бизнеса и подобряват качеството на живот на хората тук, категоричен бе кметът. Той подчерта, че безработицата в града е стопена до символичните 3 %.

 

ПОЗИЦИЯ

Да възродим Дунавската столица

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Наричат Русе градът на първите неща. Русе е най-големият град в освободена България с повече от 22 000 души. Русе първи има градоустройствен план, тук са първите бордюри, тротоари, улични газени фенери, първият асансьор, първата кино прожекция, първите индустриални и финансови предприятия, първата българска частна банка „Гирдап", първата метеорологична станция, първата фабрика за сапун и дори първата масонска ложа. И още, и още...

Чувайки тези факти всеки българи, особено ако е от Русе, изпитва смесени чувства. От една страна чувство за безкрайна национална гордост, от друга страна – тъга. Защото на фона на историческата си слава, днес Русе е част от онази североизточна България, която наричаме бедния Север и определяме като изоставаща. А истината е, че Русе се възражда и има всички шансове да стане отново индустриалното сърце на Северна България. Догодина градът е строителна площадка.

Започва най-мащабната строителна дейност от десетилетия насам. С Русе са свързани огромните амбиции и на местната, и на централната власт за развитие на трансграничното сътрудничество, изграждането на интерконекторната връзка с Румъния и превръщането на града в индустриален лидер. Затова нашата цел е именно тази – да помислим заедно как да направим първия пилотен проект за партньорство между бизнеса и държавата в Североизточна България, за да има Русе качествено образование и заетост, което да даде тласък за икономически растеж и инвестиции. За да се възроди славата на нашата Дунавска столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай