Ваксина или спиране. Кое е опасното?

"В медицината винаги се работи гледайки съотношението полза/риск.

Ваксина или спиране. Кое е опасното? | StandartNews.com

Топ пулмологът Александър Симидчиев направи своя коментар относно разразилата се истерия около ваксината АстраЗенека у нас. Ето какво написа той.

"В медицината винаги се работи гледайки съотношението полза/риск. У нас в момента от КОВИД19 загиват средно по над 83 човека всеки ден (осреднено към днешна дата за последните 7 дни) или средно 140 на един милион за последните 14 дни.

От началото на ваксинационния процес у нас са ваксинирани малко над 309 000 човека и имаме един случай на загинала жена без да е установено дали е свързано с ваксинирането.

Дори ако Е (а то вероятно не е), това би било честота от около 3 на един милион ваксинирани, което е близо 45 пъти по-ниска смъртност от тази предизвиквана от заболяването.

Вече много хора са ваксинирани с първа доза на спряната ваксина. Част от тях вероятно ще бъдат с нарушен ваксинационен цикъл (втора доза), други няма да започнат пътя си към имунологична защита.

По медико-регулаторни въпроси ("пускане" и "спиране"), трябва да се доверяваме на организации чиято отговорност е тази дейност. Те имат и по-глобален поглед за честотата на странични ефекти при по-широка популация, както и система за ранна и при необходимост бърза реакция".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай