Вторник,

Ваксина или спиране. Кое е опасното?

От: Редактор -
372
Ваксина или спиране. Кое е опасното?
A
A
A

Топ пулмологът Александър Симидчиев направи своя коментар относно разразилата се истерия около ваксината АстраЗенека у нас. Ето какво написа той.

"В медицината винаги се работи гледайки съотношението полза/риск. У нас в момента от КОВИД19 загиват средно по над 83 човека всеки ден (осреднено към днешна дата за последните 7 дни) или средно 140 на един милион за последните 14 дни.

От началото на ваксинационния процес у нас са ваксинирани малко над 309 000 човека и имаме един случай на загинала жена без да е установено дали е свързано с ваксинирането.

Дори ако Е (а то вероятно не е), това би било честота от около 3 на един милион ваксинирани, което е близо 45 пъти по-ниска смъртност от тази предизвиквана от заболяването.

Вече много хора са ваксинирани с първа доза на спряната ваксина. Част от тях вероятно ще бъдат с нарушен ваксинационен цикъл (втора доза), други няма да започнат пътя си към имунологична защита.

По медико-регулаторни въпроси ("пускане" и "спиране"), трябва да се доверяваме на организации чиято отговорност е тази дейност. Те имат и по-глобален поглед за честотата на странични ефекти при по-широка популация, както и система за ранна и при необходимост бърза реакция".

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички