Шокова промяна за личните лекари, как ще се оправят пациентите

Общопрактикуващите лекари са намалели наполовина за последните 20 години

Шокова промяна за личните лекари, как ще се оправят пациентите | StandartNews.com

Управляващите от "Продължаваме промяната" предлагат реформа, според която ще има свобода на избора на пациента към кой медик да се обърне за помощ, без да се налага да има личен лекар. Свободният избор го има и сега, контрират обаче джипитата. От 2000 г. през шест месеца всеки може да сменя личния си лекар, припомнят те.

"Странно е да занимаваме обществото с нещо, което не е документирано. Имаме едно вербално предложение в едно студио от човек, който никога не е работил в извънболничната помощ", заяви пред бТВ д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари, коментирайки идеята, лансирана от председателя на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

Според Миндов, за да са претоварени личните лекари, това означава, че хората ги харесват и искат да бъдат при тях. „Всички са натоварени. Чакането варира от една седмица до един час“, каза лекарят.

По думите му в момента 42% от финансирането в извънболничната помощ се извършва на твърда сума, която е по договор, а останалите 58% са за дейност. „Тази сума варира в различните практики, но почти 2/3 в момента се заплаща за дейност“, обясни Георги Миндов.

Три различни тези съм чул откакто председателят на здравната комисия доц. Тонев представи идеята за реформи в здравеопазването, съобщи пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който е и личен лекар.

На срещата, която проведохме, беше обяснено, че всички пациенти, за които се заплаща дейност, ще останат в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и всички остри случаи след приключване на работното време на личните лекари, пациентите ще могат да се самонасочват към спешна помощ.

Каквато и ще реформа да направим, ние трябва да имаме кадрови ресурс. Това е проблем номер едно, категоричен е Брънзалов.

По негова информация общопрактикуващите лекари са намалели наполовина за последните 20 години, а българското население не е намаляло наполовина. Определи като "безумие" факта, че потребителската такса от 2,90 лв. от много дълго време.

Ако тя беше функция от минималната заплата, направете си сметка каква трябваше да бъде, коментира д-р Брънзалов. Да ви дам една аналогия - ако някой ви е издал безплатна карта за транспорт, ватманът ли плаща? Това е направено с лекарите в момента, обясни той.

Спешната помощ поема и неосигурените пациенти. На различните места в България тя се осъществява много трудно, пак заради липса на кадри, допълни д-р Брънзалов относно идеята за пренасочване на пациентите след работното време на личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай