Четвъртък,

Ще избираме между НЗОК и частен здравен фонд

От: Редактори, сн. БГНЕС -
235
Ще избираме между НЗОК и частен здравен фонд
A
A
A

Цените на медицинските дейности ще се договарят между здравноосигурителните фондове и изпълнителите на медицинска помощ. Това предвижда проект на нов здравен модел, представен по време на национална кръгла маса от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в присъствието на представители на законодателната и изпълнителната власт, на асоциации и сдружения, на съсловни и пациентски организации, на научните среди, на синдикати, директори на лечебни заведения и др.

Здравноосигурителната вноска ще остане 8 процента, но всеки сам ще реши дали да я внесе в НЗОК или в друг фонд. Лицата доброволно ще избират в кой фонд да се запишат - НЗОК или друг фонд, но ако не го изберат, ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак или здравен статус, увери министър Ананиев. Записването в даден фонд ще е доброволно, а смяна на фонда ще може да се прави веднъж годишно. Средствата от здравните вноски ще се разпределят от НАП, като преводите ще бъдат ежемесечно и ще се управляват от здравния фонд. Ако здравният фонд изпадне в несъстоятелност, гражданите ще се запишат в друг и по собствен избор.

Участниците в системата ще са здравни фондове, които ще подлежат на регулация съгласно общия режим на европейското законодателство. По думите на министър Ананиев НЗОК и частните фондове ще отговарят на условията, съгласно регламентите на ЕС и ще се конкурират равнопоставено. Печалбата на здравния фонд ще се разпределя така, че средствата да останат в здравната система, като редът ще е известен на записалите се във фонда. Лечебните заведения ще могат да формират цени извън основния пакет, като те ще се покриват от здравното осигуряване или чрез доплащане от пациентите.

МЗ ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска, каза още той и допълни, че здравното ведомство ще отговаря за регистриране и лицензиране на лечебните заведения и лекарствената политика, като за лекарствата ще има централизирана обществена поръчка. МЗ ще определя и медицинските стандарти, ще координира политиката по специализацията на кадрите. Съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика.

Проектът на здравноосигурителен модел дава право на избор на пациента за здравен фонд и лечебно заведение, предвижда конкуренция сред осигурителите, очаква се и по-добро качество на лечението, по-добър контрол върху системата, както и подобряване на профилактиката и превенцията, обобщи министър Ананиев. По думите му това е начинът да се елиминира непрозрачното и нерегламентирано заплащане на медицински услуги.

Това не е крайно решение, очаквам конструктивни предложения, обърна се към присъстващите министър Ананиев и подчерта, че е време "да даваме отговори, а не да поставяме само въпроси". Това ще е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант, само с обединени усилия ще има добър резултат, каза още той.

Участниците бяха поздравени от вицепремиера Марияна Николова, която каза, че е крайно належащо да се даде старт на подобна дискусия. Тази кръгла маса е доказателство за диалогичност и прозрачност и показва как се взимат решения в Министерския съвет, допълни Николова.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички