По 6000 флакона „Ремдесивир“ у нас всеки месец

Лекарството ще пристига до месец март

По 6000 флакона „Ремдесивир“ у нас всеки месец | StandartNews.com

Очакваме да получаваме по 6000 флакона „Ремдесивир“ всеки месец до март, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналистии по време на разпеределянето на лекарството „Ремдесивир“ на Регионалните здравни инспекции.

Д-р Пенков обясни, че тези 2593 флакона, които са доставени днес, могат да покрият лечението на 260 човека в интензивното отделение.

„Това е първата доставка по договора, който има България, за което правителството осигури над 21 милиона лева. Тази доставка специално е за 2 милиона и 100 хиляди лева, която имаме в момента. Тя е пропорционално разпределена така, че да може спокойно да покрие нуждите в рамките на 25 дни“, посочи още той. 

„Не се използва при леки пациенти или такива, които са в много тежко състояние на цитокинова буря, там има проблеми, това са средно-тежки пациенти От Експертния съвет по анестезиология и реанимация има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството. Тази процедура е изпратена навсякъде в България в болниците“, коментира той.

„Отделно и курсът на лечение е ясен – това са два флакона на първия ден с последващо лечение по един флакон венозно в следващите дни“, допълни Пенков.

Той посочи, че доставката, която очакват през ноември, ще бъде два пъти и половина по-голяма от октомврийската, като подчерта, че следва ритмично доставяне всеки месец по 6000 флакона.

Бойко Пенков заяви, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дена болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването.

"Първоначално от „Ремдесивир“ ще бъде използвано от тежко болни, които са в интензивното отделение", каза началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. 

„Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от „Ремедесивир“, най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение.

Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение“, посочи още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай