Изплащат бонусите на лекарите

Здравният министър разговаря със спешните центрове в страната

Изплащат бонусите на лекарите | StandartNews.com

Служителите от Спешна помощ, които са на първа линия в битката с коронавируса, ще получат в следващите дни гарантираните от правителството премии от 1000 лв. Това стана ясно от видеоконферентна среща здравния министър проф. Костадин Ангелов с директорите на ЦСМП в страната. „Вчера изпратихме писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ в страната във връзка с изплащането на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Центровете трябва веднага да подадат служителите, които не са получили допълнителните средства. Целта е от 1 август всеки един, ангажиран в процеса, да получи това възнаграждение“, заяви министърът. Ръководителите на 27-те центъра за спешна медицинска помощ информираха проф. Ангелов за наличните по структури количества лични предпазни средства, дезинфектанти, както и за изплатените до момента допълнителни възнаграждения от 1000 лв.

Всички центрове за спешна помощ разполагат с достатъчни количества и резерви от дезинфектанти, защитни маски, ръкавици, калцуни и т.н. Текущо се правят заявки и за доставка на допълнителни количества от артикулите.

Министър Ангелов посочи, че при необходимост министерството ще инициира промяна на критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения по проект „Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Целта е да бъдат обхванати всички служители, ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условията на COVID-19. „При най-лошия възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях“, беше категоричен проф. Ангелов.

Видеоконферентните срещи с ЦСМП в страната ще бъдат регулярни. Идеята е както министерството да бъде своевременно информирано за работата на екипите в епидемична ситуация, така и за евентуални проблеми, които да бъдат решавани бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай