Нови разкрития! Здравни поръчки на тройни цени

Димитър Петров обясни, че Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева са провели поръчките в нарушение

Нови разкрития! Здравни поръчки на тройни цени | StandartNews.com

Заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров обясни на брифинг в петък, че бившият здравен министър Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, за респиратори и за хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове, предава Нова тв.

„Всичко е правено еднолично в рамките на един ден. Единствено с нейно участие и с внасяне от министър Ананиев”, допълни той.

Петров каза още, че са се купували респиратори от Китай на двойно и дори тройно по-високи цени.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

Той допълни още, че са купени маски, които не са били медицински, но са раздадени на болниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай