Болниците претоварени, лекарите – на предела

Мерките определено не се спазват както трябва, казва д-р Николай Брънзалов

Болниците претоварени, лекарите – на предела | StandartNews.com

Болниците са натоварени, колегите са на предела.  Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Нова тв. Мерките определено не се спазват както трябва, но не това е най-важното. Имаме още проблеми с диагностиката на заболяването в извънболничната помощ, защото това определя поведението на лекарите от този момент нататък, каза още д-р Брънзалов. И призова да се носят маските. Той припомни, че в момента имаме около 20 000 излекувани, но дневният брой на заразените е особено тревожен

Освен това не всички пациенти са по болниците, някои се лекуват по домовете си, ето защо е важна и ролята на общопрактикуващите лекари в тази пандемия, посочи д-р Брънзалов. Според него ако се въведат бързите антигенни тестове, тогава заразените ще се хващат по-навреме и ще се приложат противоепидемични мерки и ще успеем да намалим разпространението на заразата.

,,Медиците са около десет процента от заболелите заради високия вирусен товар и защото никое от защитните средства не предпазва на 100 процента'', каза зам.-председателят на БЛС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай