Болницата в Дулово остава без лекари

Медиците напускат отделението за лечение на болни от коронавирус

Болницата в Дулово остава без лекари | StandartNews.com

Медиците от болницата в Дулово масово подават оставки. Сестрите и санитарите напускат отделението за лечение на болни от коронавирус, съобщи Нова Телевизия.

Вчера те са депозирали предизвестията си за напускане. На работа във вътрешното отделение, където са предвидени над 30 легла за заразени с COVID-19, остават само тримата лекари.

„Не напускаме заради това, че нямаме достатъчно предпазни облекла или че ни е обещано материално стимулиране, а не е изпълнено”, каза Фатме Тахир, старша сестра на отделението.

„От 6 години работя в тази болница и винаги съм идвала с желание на работа. През последните 12-13 дни обаче идвам със страх, не затова, че излагам здравето си на риск, а защото излагам близките си на риск. Откакто съществува това отделение, всички се отнасят с целия персонал като с прокажени”, коментира още тя.

Във вътрешното отделение има 25 легла и още девет обособени в отделение за лечение на пациенти с коронавирус. Болницата е осигурила предпазни средства, защитни облекла и дезинфектанти, както и допълнително заплащане, но сестрите в отделението за лечение на COVID-19 дежурели по 24 часа, а заради работата им, хората ги отбягвали.

„Извънредните часове, в които работим, вече са непосилни за нас. В отделението за лечение на COVID-19 сме 4 сестри, редуваме се на 24 часа. Нямаме личен живот, откъснахме се от семействата си”, каза една от служителките.

Ако всички сестри и санитари напуснат, оставащите на работа във вътрешно отделение трима лекари няма да могат да лекуват пациенти, а болницата ще трябва да праща пациентите си към други здравни завадения. Директорът на болницата опитал да пренасочи сестри от други отделения към сектора за лечение на COVID-19, но всички отказали.

„Досега съм провел разговор с всички сестри от вътрешното отделение и от другите отделения с въпрос дали някой не иска да бъде командирован. Всички категорично отказват”, заяви директорът на МБАЛ-Дулово д-р Константин Попов.

Ако до месец проблемът не се реши, болницата в Дулово може и да затвори. Тя е общинска и местната власт няма ресурса да се справи и търси помощ директно от здравното министерство.

Председателят на Общински съвет – Дулово Невхис Мустафа, смята, че министерството трябва да помогне с логистика, с хора и със средства

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай